Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Tinuturi minunate

Fila 4

Iara Por-imparatul auzi ca vine Alexandru spre el, si scrise carte:
"Eu, Por-imparatul a toata lumea, cel ce luminez ca soarele, intocmai cu Dumnezeu, scriu tie, Alexandre. Au te-ai sumetit ca ai biruit pe Darie si i-ai luat imparatia? Sa sti ca cu acea nebunie, si cu sumetia ta pierde-vei capul tau, ostile tale si tara ta! Dara nu socotesti tu ca dinaintea mea nu vei scapa nici in Macedonia, nici in toata lumea? Ci-ti socoteste nebunia ta, si-ti cere iertaciune de la mine, si-ti voi ierta gresala ta, si te intoarce in Macedonia si-mi trimete haraciurile de la toate tarile cate ai luat. Iara de nu vei face asa, nu vei scapa dinaintea mea nici in Macedonia, nici in toata lumea."

  Alexandru ceti cartea si clati cu capul, si scrise alta carte lui Por:
"Eu, Alexandru, imparatul peste toti imparati si a toata lumea imparat, nu cu vrerea mea, ci cu voia lui Dumnezeu Savaot, scriu tie, Por-imparate, sanatate! Tu te lauzi mie, si zici ca m-am sumetit pentru Darie; iara Darie inca se potrivea lui Dumnezeu, ca si tine,iara Dumnezei lui nu-l ajutara. Si sa sti ca am mers pana la rai, si acolo am gasit pe Ivant-imparatul,iar el imi spuse mie ca Dumnezei vostri sunt toti in iad,de se muncesc cu Darie impreuna intr-un loc. Si cum nu ajutara lui Darie, asa nu-ti vor ajuta nici tie. Si tu te potrivesti lui Dumnezeu din cer, iara mai apoi nici unui om nu te vei potrivi, ca eu nu pot fugi de tine, ci eu vin la tine cu toate ostile mele, iara tu sa iesi cu toate ostilet ale,si cu toata sila ta"
  Si trimese cartea lui Por-imparatul; apoi scrise alta carte la muma-sa Olimpiada si la dascalul sau Aristotel:
"Eu,Alexandru, imparat peste toti imparati,scriu la muma mea Olimpiada si la dascalul meu Aristotel. Multa sanatate si viata trimet dumneavoastra; si sa ma iertati ca in cinci ani carte nu v-am putut trimete, ca ne-am departat, si am trecut pustisi codri,munti inalti, de ne-am batut cu oameni salbatici, si am mers la oameni cat cotul de mari si am ajuns la imparatia lui Eraclie-imparatul, si am mers pana la Macaron, la Ivant-imparatul,de am grait cu el, si mi-a spus ca Dumnezei elinesti sunt toti jos in iad de-i muncesc toti draci; si am mers aproape de rai, si am vazut pe poarta raiului stand heruvimi si serafimi, jos, strajuind raiul; si-mi iesira inainte doi ingeri de ma certara, sa nu merg inainte, si m-am intors de la rai pe apa Eufratului, de am iesit la lume.Si acum sunt pe hotarul Indiei, si voi sa ma bat cu Por-imparatul. Si trimiteti-mi si voi carte."

Por-imparatul stranse ostile, si sila lui toata, si gasi opt mii de mii de pedestrasi si o mie de lei invatati la razboi. Si auzira macedoneni si persi de atata sila a lui Por, si se spaimantara, si se sfatuira sa prinda pe Alexandru, si sa-l dea lui Por, iara ei sa-si ceara iertaciune de la Por si sa se intoarca in Macedonia, si persi in Persida. Potolomei auzi aceste toate si merse la Alexandru, si-i spuse, iara Alexandru chema pe macedoneni,si zise tuturor ostilor:
   - Oh, dragi mei viteji de toata lumea! Intelepti si viteji macedoneni! Socotiti, fratilor, cum luaram toata lumea si sila lui Darie sparseram, si multe puteri baturam, iara astazi voi va spaimantati de niste neharnici si infricosati indieni. Cred ca Por nu ne va manca, cum va pare voua; iara dumneavoastra de m-ati urat, ucideti-ma; de va pare ca va face Por vreun bine, sa ma pierdeti pentru binele vostru. Insa mie asa imi pare, ca de veti pierde pe Alexandru, nici voi nu veti mai vedea Macedonia, ca va vor goni toate neamurile si limbile, si toate tarile va vor ucide, si nu veti ramane nici unul pana la Macedonia. Dara nu socotiti ca de vom bate noi pe Por, curand veti vedea Macedonia; si de nu veti merge voi spre Por, eu voi merge singur de ma voi bate cu el, si de-l voi bate eu, voi fi imparat a toata lumea, iara de ma va bate el, toti veti pieri cu urgie.
  Iara macedoneni, daca auzira, zisera asa:
   - Alexandre! Noi toti vom pieri cu tine; ci sa sti ca nu este vina noastra, ci aceasta o facura persi, ca sunt vecini cu indieni.

Alexandru

Alexandru Macedon de Rembrandt

Iara Alexandru se manie pe persi si le puse invalituri pe cap si le facu haine muieresti; si pana astazi asa au ramas.

Deci Alexandru porunci scrierea ostilor si afla zece mii de mii de calareti si patru mii de mii de pedestrasi; si trimise carte lui Filon la Persida, si la imparateasa lui Ruxandra:
"Eu, Alexandru-imparatul, scriu la dragul meu prieten Filon si la draga mea imparateasa Ruxandra sanatate si voie buna! Si in ce ceas veti vedea cartea mea, sa purcezi, Filoane, cat mai curand cu ostile tale spre India, ca voi sa ma bat cu Por-imparatul; si sa vii ziua si noaptea si sa-mi trimeti carte inainte, sa stiu pe unde esti si cand vei sosi la noi cu ostile!"
  Si repezi la Filon olacari cu cartea.


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....