Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Tinuturi minunate

Fila 3

Ivant raspunse:
   - Este raiul ocolit cu apa si zidit cu arama, si acoperit cu foc, si pe poarta stau heruvimi si serafimi de foc, si stralucesc ziua si noaptea necontenit.
  Alexandru zise:

   - Dara putea-voi vedea raiul?
  Ivant zise:
   - Nu poate vedea trupul, ci numai sufletul. Ci vei merge aproape de rai, si-ti vor iesi ingeri inainte si-ti vor spune toate.   Alexandru zise:
   - De nu mi-ar fi de macedoneni, eu as ramanea aici cu voi si as vietui viata voastra cea ingereasca.
  Ivant zise:
   - Pasa la lume, Alexandre, ca te asteapta imparatia lui Por-imparatul, si tot pamantul il vei lua si in pamant intra-vei!
  Si planse Alexandru, si se saruta cu Ivant-imparatul, si-l sarutara toti negomandri pana iesi din ostrov, si se iertara cu el.

Si merse Alexandru la tabara, si spuse tot ce vazuse si ce auzise. Alexandru purcese apoi cu ostile la ostrovul muierilor si trecura pe langa cetate, si intr-insa nu cauta, ca numai Dumnezeu poate cauta acolo.
  Si de acolo mersezece zile, si ajunse la un camp frumos, plin de mandre flori ce miroseau ca tamaia si ca smirna si ca livantul, si erau unele albe, altele negre, altele rosi, altele verzi, vinete, mohorate, si galbene ca aurul. Si cauta Alexandru spre rasarit, si vazu portile raiului si spre porti vapaie de foc, si sta raiul sus ca un munte, si se vedeau pomi raiului inalti fara sama.
  Si mergea Alexandru inainte si cauta spre campii raiului de la cincisprezece mile departare; si iesira inaintea lui doi ingeri si zisera:
   - Alexandre, stai pe loc! Sa nu mai mergi inainte, ca este loc sfant, si te vor arde heruvimi si serafimi din rai, ci te intoarce la lume, ca o sa iei imparatia lui Por-imparatul.
  Alexandru zise:
   - Doamne, pe unde voi iesi la lume?
  Ingeri zisera:
   - Iata ca ies patru rauri din rai: unul Tigru, altul Eufrat, altul Filon, altul Geon; si pe Eufrat sa mergi, ca te va scoate la lume, si vei vedea si alte minuni, iar aci nu zabovi.
  Alexandru statu cu ostile, si zidira stalp de piatra, si-l poleira cu aur, si scrise el in stalp cu slove elinesti:
"Iata, eu, Alexandru, imparatul a toata lumea, pana aci venit-am cu ostile mele, si-mi iesira doi ingeri inainte, de ma oprira aici, si ma certara sa nu mai merg inainte ca voi pieri, deci de aici ma intorsei in lume".De aici se intoarse Alexandru catre lume si ajunse la un iezer frumos si puse tabara acolo; si lua un bucatar un peste si-l baga in iezer sa-l spele, iara pestele fugi in apa; si merse bucatarul la Alexandru si-i spuse. El zise ostilor:
  - Sa-si scalde toti cai, ca sa fie toti sanatosi si tari.
  Si merse inainte numai sapte zile si ajunse la o pestera mare si intunecata, si puse tabara acolo, si zise Alexandru:
  - Sa incalece toti voinici pe iepe si sa lege manzi la gura pesteri.   Si asa facura, si intra Alexandru in pestera si striga pristavul in pestera:
  - Tot voinicul sa scoata ceva din pestera: pamant, pietris, lemne sau ce va gasi, si cine va scoate putin cai-se-va, si cine va scoate mult, iara cai-se-va.
  Si umblara in pestera o zi si o noapte si scoasera iepele din pestera afara la manzi, si scoasera aur si argint mult si pietre nestimate, si zise Alexandru:
  - Sa impartiti toti frateste!
  Deci cei ce nu scosese nimic caitu-s-au, si cei ce scosese mult inca se caira, caci impartira cu cei ce nu scosese nimic. De acolo merse cinci zile si ajunse la un iezer cu apa limpede si dulce ca zaharul, si puse tabara acolo.

Alexandru merse la iezer sa se scalde si intra in iezer, iara un peste mare sari si se repezi la Alexandrusa-l manance. Alexandru vazu pestele, si fugi iute afara la uscat. Apoi se intoarse la el, cu osteni, si-l impresura si-l ucise.
Si era pestele cu solzi de aur, si-l spintecara, si gasira in inima lui o piatra nestimata, era mare cat un ou de gasca, si o pusera in sulita si lumina ca soarele prin tabara. Iara peste noapte iesira din apa niste fete frumoase cu parul pana la pamant, si umblau prin mijlocul ostilor, si plangeau niste plangeri minunate,cu niste glasuri ciudate, si graiau:
  - O,dragul nostrum imparat, cum te ucise Alexandru-imparatul!
  Si cu mare jale plangeau.

De acolo merse osuta de zile si ajunse la o biserica ce se chema "Hramul soarelui". Si merse Alexandru la acea biserica, si se inchinara lui Savaot Dumnezeu, si vazu acolo scripturi, si ceti Alexandru slovele si ziceau asa:
"Sa stii,Alexandre,ca vei lua toata lumea si de moarte nu vei scapa, ca te vor otravi cei ce slujesc tie".
Alexandru se supara foarte si mult planse si zise:
  - O, moarte necredincioasa si lume inselatoare! Cum mangai pe oameni si apoi ii bagi curand sub pamant pe toti.

De acolo merse zece zile, si ajunse la o tara cu niste oameni cu un picior si cu o mana, si cu un ochi si cu coada de oaie, si prinse Alexandru multi din ei, si graira:
  - Imparate Alexandre, milostiveste-te spre noi, ca suntem niste oameni slabi, cum ne vezi imparatia-ta!
  Si se milostivi Alexandru, si-i ierta si le dete drumul. Si merse Alexandru pe o vale, si era trist pentru moartea lui. Iara acei oameni se suira intr-un munte inalt, si strigara:
  - Imparate! Cum fusesi de intelept, si noi te inselaram.
  Iara Alexandru statu, si erau zece zile de cand nu rase, ca era de moartea lui scarbit; atunci rase si zise:
  - Intrebati cum m-am inselat?
  Si strigara de jos, si raspunsera de sus, graind:
  - Carnea noastra e mai dulce decat toate carnurile, si pieile noastre nu le taie sabia, nici trece sageata printr-insele, si matele noastre sunt pline de margaritare si de pietre scumpe, si in inima noastra este piatra nestimata ca un ou de gasca.
  Iara Alexandru zise:   - Adevarat ca toata paserea pe limba ei piere!
  Si porunci Alexandru:
  - Ocoliti muntele, calareti, iara pedestrasi sa se suie in munte cu ogari, si cu lei si cu pardosi!
  Si asa facura. Si prinsera vii o suta de mii de aceia, si zise sa-i jupoaie, si-i jupuira pe toti, si mancara tatari carnea.De aici ajunsera la hotarul lui Por-imparatul.


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....