Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Tinuturi minunate

Fila 2

Si merse inainte, si ajunse la curtile lui Eraclie pusti, si erau impodobite cu pietre scumpe si poleite cu aur, si erau acolo niste pomi frumosi si dulci ca zaharul, si murmura un izvor cu apa rece. Si de acolo purcese Alexandru inainte sapte zile si ajunse la o apa mare si lata si se vedea de ceea parte taracu oameni, si puse tabara acolo si facura luntre. Alexandru zise sa mearga acolo, iara Potolomei raspunse:

   - Alexandre, nu vei merge acolo, ca nu sti ce ti se va intampla, ci voi merge eu mai in nainte,si voi vedea, si voi veni de-ti voi spune!
nbsp; Alexandru zise:
   - O, dragul meu Potolomei! Dara de vei pieri acolo, ca tine unde voi gasi?
  Potolomei raspunse:
   - De voi pieri eu acolo, altul ca mine pune-vei in loc, iara de vei pieri tu, altul ca Alexandru nu vom gasi in toata lumea.
  Si intra Potolomei in luntre cu sapte voinici, si se duse la ostrov si gasi oameni goi. Deci se intoarse si spuse lui Alexandru. Iara Alexandru intra in luntre cu toti boieri, si trecura la ostrov, si iesira inaintea lui Alexandru oameni multi despuiati si graira:
   - Imparate Alexandre! Ce ai venit la noi? Si ce ai lua de la noi, ca suntem niste goi si niste saraci, si ne hranim dintru acesti pomi pana sunt, alta nu mai avem nimic?
  Alexandru zise:    - N-am venit sa iau de la voi nimic, ci numai sa vad ce oameni sunteti, si cum traiti, si de unde ati venit aici, si cum stiti numele meu.
  Ei graira:
   - Imparate, noi suntem de la Tara Greceasca si am avut imparat elinesc de la Macedonia pe Eraclie-imparatul, si imparateasa pe Semiramida, si vazand ei acolo atata strambatate si razboaie, si multe bazaconi si sange varsat, cugetara sa iasa dintr-acea tara si facura zece mii de corabi,si au ales tot oameni buni si drepti, si-i bagara in corabi, si plecara pre mare, si au umblat pre mare un an, si au iesit unde erau curtile si facura tara buna si dulce; si au ars corabile, si au imparatit patruzeci de ani tot bine si frumos in tara. Si ei murira, iara noi ramaseram fara de imparat si puseram doisprezece filosofi sa ne judece; iara noi n-am ascultat, si am luat iara rautatile noastre, si se manie Dumnezeu pre noi, si trimese oameni salbatici de ne batura, si ne ucisera, si ne stricara tara si nu puturam trai acolo de ei ca ne mancau feciori si pe noi ; si cati am ramas am venit aicea intr-acest ostrov, ne hranim cu de aceste poame, si noi nu avem alt ce-ti da nimic, dar iti vom da sapte filosofi de la noi, ca iti vor trebui de aici inainte pana la Ivant, ca ei stiu calea pana acolo.
  Alexandru lua sapte filosofi, si zise:
   - Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. Si se intoarse la tabara, si zise: Omul carturar este vistier desavarsit.

De acolo merse cincisprezece zile si ajunse la o tara cu oameni cu sapte picioare si cu sapte maini, si se izbira cu putere in oastea lui Alexandru si pieira din ei multi, si pe multi ii prinsera vii si lui Alexandru ii era voia sa-i scoata la lume ca pe o minune, numai ca nu stia care era mancarea si bautura lor, si din aceasta pricina au pierit de foame.

Si trecu tara lor in zece zile, si mai merse si ajunse la o tara cu oameni capcauni, dinainte cu obraz de om, graind omeneste, iar indarat cap de caine latrand caineste. Alexandru ucise multi dintr-insi, si trecu tara lor in sapte zile.

Si mai merse inainte si ajunse la o apa mare, si puse tabara acolo; si muri un cal al unui voinic si-l aruncara in apa de-l mancara raci. Iar peste noapte incepura a iesi raci acestia, si luau omul, il varau in apa, si nu putea scapa de gurile lor. Afland de asta, porunci Alexandru sa se sape gropi adanci, si sa le astupe cu paie; si asa facura; iara intr-o noapte iesira raci multi, si cazura in gropi si nu mai puteau sa iasa, iar la ziua ucisera multi fara sama si-i mancara ostile.

De acolo merse mai inainte sapte zile si ajunse la un munte mare si inalt, si vazu un om mare legat de munte cu verigi de fier, si era lung de o mie de coti, si cand plangea, glasul lui se auzea cale de trei zile si nu se apropia de el nimenea.Si mai merse inainte cincisprezece zile si ajunse la o apa mare si de ceea parte era tara cu oameni, si zisera filosofi:
   - Acolo este Macaron.

Si facura luntre, si intra Alexandru in luntre cu zece boieri de-ai lui si lua galbini, si paine curata si vin rosu, si trecu de ceea parte si vazu pomi inalti si frumosi si poame dulci ca zaharul, si frumoase, si erau fantani reci sub pomi si apele reci si dulci ca zaharul, si prin pomi erau paseri mandre si cantau niste cantece frumoase, ca niste fete, si erau unele albe, altele rosi, altele negre, altele verzi si mohorate. Si se intampina cu un om gol si zise Alexandru:
   - Pace tie, frate.
El raspunse:
   - Pentru toate bucuriile.   Si vru Alexandru sa mai graiasca cu el, iar el zise:
   - Pasa inainte, ca vei grai cu imparatul nostru Ivant si-ti va spune tot ce doresti.
  Si merse Alexandru inainte, si gasi pe Ivant sezand in scaun de aur, cu cununa de aur in cap, si gol, subt un pom inalt si cu de toate felurile de poame intr-insul, si sub picioarele lui era apa ca aurul, si fierbea in fantana. Iar daca vazu Ivant pe Alexandru, clatina cu capul si zise:
   - O, Alexandre-imparate, din lumea ticaloasa si nevolnica!

Toata lumea vei lua, si la mosia ta nu te vei mai intoarce, si te vei sui pana la cer, si pana la iad te vei cobori. Alexandru saruta mana lui Ivant, iara Ivant saruta pe Alexandru pe cap si-l puse in jet langa el. Alexandru zise lui Ivant:
   - De ce imi graiesti aceste cuvinte?
  El zise:
   - Nu trebuieste a repeta omului intelept cuvinte intelepte!
  Iara Alexandru zise:
   - Doresc,de-ti va fi voia,sa-ti aduc plocon de ce se gaseste la noi!
  El zise:
   - Aduceti-mi!
  Si adusera o tipsie plina de galbini, si paine curata, si vin rosu. Ivant zise:

   - Nu ne e dat noua sa mancam, ci vii dat voua sa mancati; ci desertati clondirul, si aduceti-l la mine sa va dau eu plocon!
  Si lua Ivant clondirul si-l umplu cu apa de sub picioarele lui, si-l dete lui Alexandru, si zise:

   - Tine, Alexandre, plocon de la mine.
  Alexandru zise:
   - De ce treaba este aceasta?
Ivant zise:
   - Cand imbatraneste omul, sa se scalde cu de aceasta apa si va intineri de va fi ca de treizeci de ani.    Alexandru pecetlui clondirul bine, si-l dete aprodului, si asa cugeta intru sine: „De voi imbatrani, ma voi scalda si voi intineri, si nu voi mai muri!. Apoi Alexandru zise iar:
   - O,fericite Ivantie! Spune-mi dara, voi de unde ati venit intr- acest ostrov? Ivant zise:
   - Cand a zidit Dumnezeu pe mosul nostru Adam, l-a asezat in rai; si a gresit el lui Dumnezeu si l-a scos din rai; si iesi Adam si cu moasa Eva; si au venit intai aicea si facura doi feciori. Adam cauta pururea spre rai si plangea cu jale de lipsirea raiului; iara feciori lor Cain si Abel se invrajbira, si ucise Cain pe Abel, si plangeau Adam si Eva cu mare jale. Si dupa aceea facura si un alt fecior, om bun si drept, pe nume Sit; si sezu Adam aici cinci sute de ani, si insura pe Sit, si facura si feciori, iara apoi trimese Dumnezeu pe inger de-i zise lui Adam sa iasa de aici si sa mearga la lume, acolo unde locuiti voi. Si iesi Adam si Eva, si cu alti feciori si nepoti ai lui, cincisprezece mii de oameni, iara Sit ramase aici, si noi din Sit ne tragem.
  Alexandru zise:
   - O, fericite Ivantie! Dara voi in ce Dumnezeu credeti, si cui va inchinati?
  Ivant zise:
   - Noi credem in Savaot Dumnezeu, si noua ne este cugetul tot la Dumnezeu, si daca murim, noi mergem intr-alt loc mai bun de cat aici!
Alexandru apoi se mira mult de viata lor, si zise:
   - O, fericite Ivantie! Toate imi spusesi si bune, si dulci, inca voi sa-mi mai spui cum va roditi, ca muieri nu vad la voi?
Ivant zise:
   - Noi avem muieri, dar nu locuiesc cu noi, ci locuiesc intr-alt ostrov, si sunt ingradite cu zid de arama: si vin ele la noi intr-un an odata; vietuim atunci cu ele treizeci de zile,atunci ne insuram feciori si ne maritam fetele, si dupa aceea iara se duc la ostrovul lor; si daca face femeia cocon, il tin trei ani si apoi il aduc la noi, si daca moare barbatul, muierea nu se marita, nici se insoara barbatul, daca-i moare femeia.
  Alexandru zise:
   - O,fericite Ivantie! Spune-mi, de la ostrovul muierilor ce este inainte?


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....