Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Razboiul cu Por

Fila 1

Por se scula cu ostile lui si intampina pe Alexandru: si puse Por inainte zece mii de lei, iar Alexandru o mie de bivoli si o mie de tauri; si se lovira lei cu bivoli si se detera intr-o parte, iara ostile se lovira de fata. Alexandru lovi ostile lui Por de trei parti, si detera in buciume si in trambite, si se taiara toata ziua pana sara, si se dete Por indarat; si pierira acolo indieni patru mii de mii, si de-ai lui Alexandru zece mii. Iara Por-imparatul daca vazu cat a fost razboiul de crancen, isi chema boieri lui, si zise:

  - Oh, dragi mei viteji! Acum ce voi face, ca iata ne baturam si cu Alexandru, si nu-l puturam birui?
  Ei zisera:   - Sa aducem elefanti, sa facem poduri pe ei si sa urcam pe unul cate douazeci de arcasi si sa-i punem inainte.

Elefant

   Deci pusera cate douazeci de arcasi pe o suta de elefanti, si-i asezara inainte, si plecara la razboi. Alexandru puse inainte o mie de camile tot cu clopote, si doua mii de catari tot cu clopote; iara elefanti se spaimantara de vuiet si sarira inapoi si loveau oastea lui Por, si se rupsera podurile, si omorara pe toti arcasi.Iara ostile se lovira de fata si se taiara pana sara si se dete Por inapoi, si trecu apa Eufratului, si puse tabara acolo si sparsera podurile; si pierira acolo de-ai lui Por patru mii de mii, si de-ai lui Alexandru zece mii.

Filon sosi cu oastea lui odihnita, o suta de mi, si aduse si o suta de mii de camile incarcate de bucate, sa fie de toata treaba ostilor, si o suta de mii de catari tot cu galbini, si cu taleri, sa dea ostilor, si-i aduse stema de aur, de la imparateasa lui. Alexandru se veseli dimpreuna cu toate ostile de sosirea lui Filon, si zise Filon:
  - Alexandre-imparate! Nu trebuieste sa stai si sa astepti pe Por, ca Por cat sta tot gandeste si se pregateste, si vin ostile din toate partile; ci ma lasa pe mine cu oastea mea cea odihnita sa-l lovesc cum stiu.
  Alexandru zise:
  - Dara apa Eufratului cum o vei trece?
  Filon raspunse:
  - Cum vei vedea imparatia-ta!
Alexandru zise:
  - Pas cu Dumnezeu!
  Si zise Filon:
  - Tot calaretul sa puie cate un pedestras calare dupa el!
   Si asa facura. Si pe cand sedea Por la masa sa pranzeasca, Filon dete in Eufrat cu ostile, repede, iara apa iesi toata pe uscat, si cei dintai se udara, iara cei dinapoi trecura pe uscat, si lovira pe Por fiind la masa, fara de veste; si incepura a se taia. Iara Alexandru, daca vazu asa, facu si el ca si Filon, si trecu apa; si lovira pe Por de trei parti,si se batura pana sara; si incepura indieni a se risipi, iara macedoneni a-i goni si a-i taia cum se taie; iara Por pleca a fugi la India cetate, si plangea cu amar, si graia:
  - O, vai de mine! Nevoiasul de mine! Cum puternici cazura si neputernici se ridicara! Cum macedoneni venira spre Darie, si-l ucisera, si la mine venira si mii se pusera ca scaiul in cap, si sila mea o sparsera, si nici apa Eufratului nu-i putu opri!

Si se duse Por la cetatea sa, iara Alexandru ii gonea ostile, si multi pierira si multi prinse vii, si pe toti ii ierta. Alexandru cazu pe hotarul lui Por, si zise:
  - Sa prade tara lui Por!
  Iara Por-imparatul trimise carti pe la toate limbile pagane, la douazeci si patru de limbi, la rasarit:
"Scriu eu, Por-imparatul, la ai mei frati si buni prietini, sanatate! Si sa stiti ca au venit macedoneni si m-am batut cu ei de trei ori si ma biruira, si puterea mea sparsera; si va rog, fratilor, sa-mi veniti intru ajutor, ca de ma vor bate pe mine, nici voi nu veti scapa dinaintea lor; si sa sariti cat mai curand!"
   Limbile, daca auzira asa, sarira in ajutor si mersera la Por-imparatul cu patru mii de mii de oameni.

Iara Alexandru trimese pe Filon cu carte la Por: "Scriu eu, Alexandru, imparatul peste toti imparati, tie, Por-imparate sanatate! Si sa sti ca capul plecat nu-l prinde sabia niciodata. Asa tu, inchina-te mie si sa fii in pace, si tine imparatia, si-mi trimete haraci si oaste pe an; iar de nu vei face asa, noi sa ne batem amandoi, caci tie nu-ti este mila de indieni, iar mie imi este mila de macedoneni: caci este si pacat sa moara toti vitejii pentru noi, ci sa iesim amandoi din tabara singuri, si sa stea ostile pe loc, pana ne vom bate amandoi, si de ma vei bate, tu vei fi imparat a toata lumea, iara de te voi bate, eu voi fi imparat a toata lumea!"
  Filon merse sol la Por, si-i zise Por:
  - Tu esti Filon?
El raspunse:
  - Eu sunt!
Por zise:
  - Filon, inchina-te mie, caci de astazi Alexandru ucis este de mine; iar tu te inchina mie, si sa-ti dau fata mea, si din imparatia mea jumatate!
Filon zise:
  - Nici lumea toata nu ma va desparti de dragostea lui Alexandru!
Por zise:
  - Pasa si spune lui Alexandru sa iasa sa ne lovim amandoi cum a zis el, si sa stea ostile pe loc!
  Si merse Filon la Alexandru, si spuse ca Por este gata sa se loveasca. Alexandru intreba:
  - Ce viteaz este Por?
Filon zise:
  - Are trupul de cinci coti, dar este putred; iar bun viteaz este; ci pasa, Alexandre, ca-l vei bate, ca norocul tau mare este si Dumnezeu Savaot puternic este!


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....