Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Impartirea imparatiilor

Fila 1


Si de acolo intra in Persia la Ruxandra-imparateasa.Si acolo incepu a imparti imparatiile, si domniile si tarile pe rand :
  adica lui Antioh ii dete India, imparatia lui Por, la rasarit;
  lui Filon ii dete Persia, a marelui Darie-imparat;
  lui Antigon ii dete tara Mersidonului, imparatiile lui Evimitrie imparatul;
  lui Filip ii dete toata Asia, si Marea Chilichiei cu ostroavele;
   lui Potolomei ii dete Eghipetul, Ierusalimul si Pelagonitul;
  lui Selevchie ii dete Ramul;
  lui Leomedus ii dete Inglitera, si Venetia si Tara Lesasca;
  iara lui Finec ii dete Tara Nemteasca si Tara Frantuzeasca de la apus si toate tarile pe rand.

Imperiul_lui_Alexandru

Harta imperiului lui Alexandru Macedon

Si sezu acolo un an cu Ruxandra-imparateasa si se veselira mult; si de acolo se scula Alexandru cu toate ostile, si merse la marele Babilon, si sezu in scaun, si intr-o noapte vazu in vis venind pe Ieremia prorocul la el, si zicandu-i:
"Fatul meu Alexandre! Iata ca se umplura patruzeci de ani ai imparatiei tale; si se apropiara patru stihi ale trupului tau: flegma, fiere verde,tusa alba si sange rosu. Junghiul se apropie si spre moarte te va trage! Si sa stii,fatul meu Alexandre, ca trupul tau din pamant este si iar in pamant va merge, si risipi-se-va, si sa sti ca toata lumea inconjurat-ai, si moartea ta iti va veni din mana celui ce-ti slujeste, de la dansul, din vasul cel amar o vei bea; si-ti imparteste imparatile si-ti intocmeste ostile, ca trupul tau mort va ramanea, iar sufletul tau viu va merge inaintea lui Dumnezeu, si-l va trimete unde va fi voia, si sa sti ca corpul tau risipi-se-va, si la a doua venire a lui Dumnezeu se va impreuna sufletul cu trupul, si vor invia toti morti, si sama crezi, Alexandre, ca va sa intre sufletul in trup la infricosata judecata, unde se vor pune scaunele, si va sedea domnul in jet de aur, si vor sta heruvimi si serafimi imprejurul judecatorului, si vor lua drepti viata de veci, iar pacatosi vor intra in munca de veci, care munca nu are sfarsit niciodata. Iara drepti fiind sub mila lui Dumnezeu se vor veseli: acolo nu va fi nici insurare, nici maritare, ci vor fi toti deopotriva, adica cade treizeci de ani; si de atunci se vor cunoaste toti prieteni, si sa sti ca ma vei vedea si ma vei cunoaste acolo inviat, ca si aicea!"
  Si nu stiu ce se facu Ieremia prorocul. Alexandru se destepta din somn, sezu in pat si-si puse stema pe perna si plangea cu jale si cu amar, si i se facu inima ca o corabie cand o bat vanturile prin mijlocul mari.
  Iar Potolomei si Filon mersera de dimineata la Alexandru, si-l gasira plangand cu jale, si se apropiara de el si plansera si ei, si-l intrebara, si-i zisera;   - Oh, Alexandre! Pentru ce-ti dai bucuria primejdiei si te intristezi?
   Alexandru le spuse ce vazuse in vis si ce-i spuse Ieremia prorocul, si vrura ei sa-l mangaie si graira:
  - Alexandre, nu trebuie sa te intristezi pentru visele de noapte, ca noi nu credem visele; asa ne pare noua, ca omul viseaza, caci doarme mult; si nu trebuie omul intelept sa doarma mult, ca se umezesc creieri capului si viseaza multe; caci trupul omului este mort, iar sufletul viu este, si daca doarme omul, sufletul cu trupul se impung ca doi junci neinvatati, cu trupul si sufletul, si cugetul, ca vantul,ca focul si ca marea cu valurile, asa se intarata, si viseaza omul adormit, si ce vede ziua si cugeta, aceea viseaza noaptea, ca precum Dumnezeu desparte sufletul de trup asa iarasi la acea infricosata judecata a dreptului judecator, toti morti din mormanturi iesi-vor si se vor intrupa!
  Si grai Alexandru:
  - Dar dupa moartea mea cine va ramanea sa-mi faca pomenire?
  Raspunsera ei:
  - Randui-va Dumnezeu!

Si de acolo merse marele imparat pe campiile Sinarului, si statu cu ostile in tara Sidului, unde-si petrecuse Iov viata lui cea bogata, ca acolo locuise el. Si intr-o zi vrura domni sa veseleasca pe imparat si zisera:
  - Imparate, sa ne suim astazi intr-acest muntei nalt, sa vanam!
  Si se suira in munte si catara in jos si vazura toate ostile pe camp cat nu aveau numar, si zisera ei:
  - Alexandre-imparate! Cauta in jos si vezi peste cati oameni te-a pus Dumnezeu imparat!
  Iar Alexandru zise:
  - Toti aceia in scurta vreme vor intra sub pamant.
   Si mersera la tabara, si facura mult ospat si se veselira.


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....