Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Ierusalim


Alexandru se intoarse de acolo si porni spre Persia, si ajunse la hotarul lui Darie-imparatul. Iara Darie trimese iscoade la Alexandru. Venira iscoadele si vazura judecata lui dreapta, si pe el darnic, milostiv si dulce la cuvant, si mersera iscoadele la Darie, si spusera, si se mira Darie si zise:
   - Adevarat,acestea sunt semne domnesti de imparat a toata umea.

Darie apoi nu crezu sa fie asa, si trimese carti pe la toti domni si crai sa se stranga ostile la Staltrorinia. Si trimese carti la Eghipet si la Ierusalim:
  "Scriu voua, ierusalimnenilor, si voua, egiptenilor. Asa va graiesc, sa nu va inchinati acelui talhar, feciorului lui Filip, ca voi veni cu sabia si va voi scoate de la acest talhar. Altmintrelea sa nu faceti."

Alexandru merse la Ierusalim, si auzira ierusalimneni ca vine Alexandru spre ei. Si intr-acea vreme judeca Ierusalimul Ieremia prorocul, si credea in Savaot Dumnezeu. Si facura sfat: inchina se-vor lui Alexandru, au nu se vor inchina? Alexandru puse tabara aproape de Ierusalim si trimese carte la ierusalimneni:
  "Eu, Alexandru, imparat peste toti imparati, scriu voua, ierusalimnenilor, sanatate si viata. Am luat Apusul tot, si am venit la voi, si va zic sa va inchinati mie, si sa-mi trimeteti haraci si oaste pe an, si fiti in pace pe mosia voastra."
  Si merse solul la Ierusalim, si cetira cartea ierusalimneni si se spaimantara si scrisera carte lui Alexandru:
  "Iata noi, soborul Ierusalimului, scris-am la marele imparat Alexandru Macedon, sanatate! Am inteles ce ne-ai scris, si asa sa sti imparatia-ta ca noi suntem sub mana lui Darie si nu cutezam sa ne inchinam tie, ca ne-om inchina astazi, iara maine va veni Darie si cu rea moarte vom muri. Ci te bate intai cu Darie, si de-l vei bate, noi ai tai suntem."
  Alexandru ceti cartea ierusalimnenilor si scrise alta carte:
  "Eu, Alexandru, imparatul peste toti imparati, scriu voua, ierusalimnenilor, sanatate. Ce ati scris am inteles; dar nu se cade voua sa va inchinati lui Darie, ca sunteti oameni lui Dumnezeu Savaot, iara Darie slujeste idolilor; iara voi sa stiti ca pana nu voi intra in Ierusalim, sa ma inchin lui Savaot Dumnezeu, pana atunci nu ma voi bate cu Darie"

Si trimese sol cu cartea, si purcese cu ostile spre Ierusalim. Ierusalimneni cetira cartea, iar Ieremia prorocul zise:
   - O, ierusalimnenilor! Eu zic sa ne inchinam lui Alexandru si sa-l lasam sa intre in cetate cu cinste, ca eu de acesta am prorocit.
  Si placura cetatenilor aceste cuvinte, tuturor. Iara Alexandru vazu intr-acea noapte in vis pe Ieremia prorocul, care-i zicea:
  "Pas in Ierusalim si te inchina lui Savaot Dumnezeu si mergi spre Darie, ca-l vei bate, si vei fi imparatul persilor si a toata lumea."

Iara Alexandru spuse dimineata voievozilor visul. Si iesi Ieremia prorocul cu toti ierusalimneni inaintea lui Alexandru cu mare cinste, si cum vazu Alexandru pe Ieremia prorocul, il si cunoscu, si zise boierilor:
   - Pe acesta l-am vazut asta-noapte in vis!
   Si descaleca Alexandru, si saruta sfanta lui Aron, si-l tamaie Ieremia prorocul cu cadelnita de aur, si-l binecuvantara si toti preotii Ierusalimului, si-l lua Ieremia de mana si-l baga in biserica Sionului. Si se inchina Alexandru lui Savaot Dumnezeu si se lepada de idoli. Si incepura a scoate daruri lui Alexandru. Si scoasera mai intai galbini multi. Alexandru zise:
   -Darul ce-mi dati mie, eu il dau lui Savaot Dumnezeu, sa-i faceti jertfa, ca si eu ma inchin lui Savaot si ma rog, si in el cred, si el sa-mi fie ajutor in tot locul si sa fie cu mine.
   Si dete aurul si argintul lui Ieremia prorocul. Si scoasera pavaza de iachint piatra, si scoasera oraseni 30 galete de migdale, si scoasera 20 mii de cai hraniti. Si sezu imparatul acolo sapte zile, si se veselira macedoneni cu ierusalimneni, si binecuvanta Ieremia pe Alexandru, si zise:
   -Imparate! Toata lumea vei lua, iar mosia ta nu vei mai vedea!
   Si se sarutara amandoi, si purcese Alexandru la Eghipet spre cetatea lui Netinav-imparatul.

Troia

Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....