Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Cucerirea Persiei

Fila 3

Amvis se duse la Darie si-i spuse toate ce facuse, si ce a zis Alexandru, si cum ii sunt daruite zilele de Alexandru; iara Darie planse mult si zise:
  - Cum va fi voia lui Dumnezeu, iara eu n-am ce face!
  Amvis grai:
  - Imparate, eu astazi sunt mort pentru tine,iara de la Alexandru viu sunt, si cat bine mi-ai facut mie pana astazi il plati cu capul, si cat putui eu facui, iara Dumnezeu nu vru cum am vrut eu, si de astazi inainte, sa ma ierti, imparate, ca voi sa ma duc la acela ce mi-a dat zilele de la el; si-l voi sluji de astazi inainte; si ma iarta, imparate!
  Darie se umplu de jale si grai catre boieri lui:
  - Cui i-a venit oare in aminte ca va iesi din Macedonia atata putere? Si iara grai:
"Cine se suie pogoara-se, si cine se smereste inalta-se!"

Si zise lui Amvis:
  - Sa spui lui Alexandru: Cat a luat sa-i fie de bine si sa ne impacam, iara eu nu ma voi inchina lui, ca imparat la imparat nu se inchina nici unul, ci unul mort si altul viu imparateste; iara de nu va vrea asa, el sa ma astepte in cincizeci de zile sa merg la el cu cati persi mi-au ramas, si voi sa aduc si din India oaste, de la Por-imparat, si ori il voi bate, ori ma va bate el si voi pieri cu cinste pe mosia mea cu toti persii mei!
   Amvis isi lua ziua buna de la Darie si se duse la Alexandru, si se inchina lui si-i spuse ce graise Darie.

Alexandru primi pe Amvis, si-l crezu si-l amesteca intre macedoneni.   Alexandru zise:
  - Adevarat ca imparat la imparat nu se inchina, ca imparatia mare lucru este, ca un munte inalt si impodobit frumos, cu de toate florile, si se vede peste toata lumea, si asa ii pare omului ca nu se va mai pogori niciodata; iara cand va veni vremea, se pogoara fara voie: asa este imparatia acestei lumi desarte! Apoi iarasi zise:
  - Vazui asta-noapte in vis pe Ieremia prorocul si-mi graia:
  "Fatul meu, Alexandre! Sa mergi insuti sol la Darie, si te roaga lui Savaot Dumnezeu, ca el te va scoate din nevoie."
  Si spune boierilor visul, lui Potolomei, lui Filon si lui Antioh- voievod, si grai:
  - Sa stiti ca voi sa merg sol la Darie!
  Ei nu-l lasara, el zise:
  - Merge-voi si ce va da Dumnezeu! Si se gati si zise:
  - Boieri dumneavoastra, de voi pieri eu acolo, voi tocmiti imparatia bine si sa nu lasati pe mama mea Olimpiada!
  Iara voievozi plansera cu jale, si zisera cu toti:
  - Mai bine sa ne tai capetele noastre decat sa vedem noi aceasta!
   Alexandru raspunse:   - De va fi voia lui Dumnezeu, nu ma va ucide toata lumea!
  Si se saruta cu voievozi, si se duse Alexandru sol la Darie-imparatul.

Darie auzi ca vine sol de la Alexandru si facu divan mare, si-si impodobi cetatea si se arata luminat solului, si sedea in jet de aur impodobit cu pietre scumpe, si imprejurul lui stateau tot voinici tineri cu facli aprinse, si se aflau imprejurul lui tot ingeri facuti de aur, si luminau tocmai ca soarele, si sedeau doisprezece hatmani in jeturi de aur, si erau in jur patruzeci de stalpi de marmura alba ca zapada.

Si intra Alexandru in divan sol, si dete cartea lui Darie, si ceti cartea si asa era scris:
  "Eu, Alexandru, imparatul peste toti imparati si imparatul a toata lumea cu vrerea lui Dumnezeu, scriu tie, Darie imparate, sanatate!Si-ti aduc aminte ca ai luat haraciul de la talal meu Filip, si el muri, iara eu ramasei tanar in scaunul tatane-meu, si tu ai vrut sa ma scoti de la mosia mea; trimeteai alti sa fie domni si imparati in Macedonia; iara Dumnezeu nu vru cum ai vrut tu, ca Dumnezeu conteneste si rabda; iara tu cum ai contenit, asa ti se conteneste si tie astazi, caci Dumnezeu m-a facut imparat pe mosia mea, si inca peste toata lumea. Tu ai zis ca ma vei aduce legat, si tu ai vrut toate ale mele sa fie ale tale, asa vor sa fie toate ale tale ale mele, si voi fi imparat a toata lumea; si eu nu sunt asa nemilostiv cum iti pare tie, ci-ti pleaca inima, si te inchina mie si-mi trimete haraci, si oaste pe an, si tu imparateste in pace si sanatos pe mosia ta; iara de nu vei face asa, tu esti dusman persilor tai, si toti veti pieri de sabia macedonenilor, si tu cu rea moarte vei muri; si te gateste de razboi acum pana in cincisprezece zile."
  Darie ceti cartea si zise:
  - Boieri, cine-si poate inchipui ca are atata putere imparatia Macedoniei?
  Alexandru zise:
  - Ca sunt toti ca unul, voinici si viteji buni, si au toti un cuget si un cuvant, si nu socotesc moartea lor. Iara un slujbas mare zise:
  - Cum raspunzi astfel unui imparat asa mare ca acesta ?
  Alexandru zise:
  - Volnic este solul sa raspunda imparatului!
  Marele Darie zise:
  - Cum te cheama?
  El raspunse:
  - Filon ma cheama!
  Darie grai:
  - Filoane, sa stai aicea pana voi scrie cartea catra Alexandru!

Batalia_de_la_Gaugamela

Batalia de la Gaugamela


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....