Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Cetatile Solon si Atena

Intr-acea vreme, indemnand Dumnezeu pe Alexandru-imparat, purcese intai cu ostile la Solon cetate. Si rau se spaimantara soloneni de Alexandru, si trimesera carte:
  "Eu, imparatul Archidon, catra marele Alexandru Macedon. Sanatate si voie buna trimet imparatiei mariei-tale! Si daca auzi de imparatia ta, bine-mi paru ca te-a marit Dumnezeu imparat. Noi cu tine nu ne vom bate, ci ne inchinam mariei-tale, si cinste face- vom cat ne va fi puterea; si trimes-am de feciorul meu, pe nume Polica, cu dar de ce se afla la noi, si sa slujeasca imparatiei tale; iara pe noi sa ne lasi pe imparatia noastra, si noi sa-ti trimetem pe an haraci, adica dare, cat vei pofti, si sa te milostivesti spre noi, Alexandre, si de-ti va fi voia, vom iesi la inchinarea ta."
  Si asa trimese Archidon-imparatul pe feciorul sau sol cu plocon si cu carte la Alexandru. Si ceti Alexandru cartea, si primi darul bucuros, si de feciorul lui Archidon bine-i paru si-l lua la el. Apoi scrise carte:
  "Scriu tie, fratele meu Archidon, imparatul Solonului, sanatate! Imi pare bine de plocon. Cum se zice: capul plecat nu-l poate taia sabia. Iara feciorul tau de astazi langa mine va fi, si tu imparateste in pace si-mi trimete haraci o suta de mii de galbini pe an, si cate zece mii de viteji calarasi infierati, si fi sanatos cu toti oamenii tai!"

Alexandru de acolea merse la Atena, si ajunse sub cetate. Si era Atena cetate mare, si impodobita, si infrumusetata cu de toate frumusetile lumii si o judecau doisprezece filosofi, si imparat nu avea, si domnea tarile elinesti toate. Sosi Alexandru sub cetate, si auzira atenieni, si facura sfat: inchina-se-vor au nu ? Si grai un filosof pe nume Sofonie:
   - Bine este noua sa ne inchinam lui Alexandru, ca este intelept si milostiv: el a luat tara tatarasca intr-o zi, si a ucis pe Altamis-imparatul iarasi intr-o zi; si s-a dus la Solon, si i se inchinara, si nimica nu le facu, ci-i lasa pe loc in pace. Si noi de ne vom inchina lui, nici in cetate nu va intra, ci va trece la Ram.
Iara alt filosof zise:
   - De cand e Atena cetate, nici un imparat nu a putut-o lua, nici acesta nu o va bate: ca oare cand, venit-a Dionisie-imparat cu toata puterea lui, si nu o putu lua, ci s-a intors cu rusine; si venit-a Schidir, imparatul cu persi, si nu o putu bate si inca l-au gonit cetateni pana ce s-a inecat in mare. Ci nu trebuieste sa ne inchinam noi feciorului lui Filip. Tu nu sti ce graiesti, ca unde este minte multa, si nebunie este multa.

Si se rusina Sofonie filosoful si peste noapte iesi din cetate si merse la Alexandru, se inchina lui, si-i spuse toate de randul cetatii. Alexandru trimese sol in cetate pe un tatar fara carte si tatarul se infatisa si zise:
   - Asa va zice Alexandru-imparatul, sa va inchinati lui, si sa-i dati haraci si oaste pe an, iar de nu va veti inchina de voie, va veti inchina de nevoie, dupa paguba. Iar ei nu intelese limba lui, ci cautara un dragoman si le spuse ce zisese solul; iar cetateni se maniara si taiara capul dragomanului si raspunsera solului:
   - Du-te si spune lui Alexandru ca nu va fi in Atena imparat feciorul lui Filip. Inca cum a vrut a venit, iar cum va vrea nu se va duce!

Alexandru se manie si zise sa bata cetatea de trei parti. Si batand in cetate dincotro erau tatari, mergeau sagetile ca ploaia, si cetateni nu puteau rabda, ci deschisera poarta si navalira tatari in cetate; iar cetateni pusera praf, adica iarba de pusca, si-l aprinsera, si pierira zece mii de tatari; si de alta parte cazura cinci sute de macedoneni ucisi cu masini de razboi. Apoi macedoneni pusera straja, facura sfat, si zise Diogen filosoful:
   - Imparate! Cetatea cu sila nu o vei lua, ca sunt doua sute de mii de oameni in cetate. Ci sa facem mestesug, sa-i scoatem din cetate, ca-i vom bate, pentru ca nu stiu randul la razboi.
  Alexandru zise:
   - Sa aduca o mie de boi si zece mii de oi!

Si puse cartea intr-un lemn inalt, si se intoarse indarat zece mile de loc si ascunse ostile intr-o padure, impartite in trei locuri. Si dimineata cetateni cautara si nu vazura oastea, ci vazura boi si oile, si cartea sta sus. Atunci iesira afara, si zisera:
  Fugit-a Alexandru de frica!

Si incepura a-l goni toti, cu mic cu mare. Iar un calaras din cetate striga:
  - Nu goniti pe Alexandru, ca eu am vazut asta-noapte in vis ca era samanat grau prin cetate si-l secerau macedoneni pe cel copt si cel necopt; si umbla Alexandru calare pe un leu in mijlocul cetati.
  Dar cetateni nu-l bagara in sama si gonira pe Alexandru pana il ajunsera. Iar Alexandru iesi din padure si ii intampina; si ii lovira uni din mijloc, alti dinainte; si cetateni se spaimantara foarte si nu stiau ce sa faca, ci incepura a fugi catre cetate; iar macedoneni taiau intr-insi cum se taie; si se amestecau uni cu alti, si atat se taiara, ca zaceau ca frunza si ca iarba; si calcau cu cai pe pedestrasi pana la cetate; si aprinsera si cetatea, si arse biserica cea mare, unde erau Dumnezei lor, si arsera si Dumnezei; si zise Alexandru:
  - De ati fi voi Dumnezei, nu ati arde!

Si iesira muierile despletite, si zgariate pe obraz, si cu fetele, si cu fii, si strigau:
  - Alexandre, milostiveste-te de noi, si stange focul!
  Alexandru umbla calare pe Ducipal si nu putea opri pe macedoneni, iar cetateni strigau:
  - Milostiveste-te, Alexandre, ca ne inchinam tie, noi si cetatea noastra!

Alexandru scoase ostile afara, si le stanse focul. Si atata moarte s-a facut, cat n-a mai fost din inceputul Atenei. Si se inchinara dupa paguba, precum zisese Alexandru. Si atuncea grai Alexandru:
  - Vai de cetatea ce o judeca multi! Si vai de aceia ce nu asculta de domnul intelept! Ca si atenienii ce nu ascultara pe Sofonie filosoful, ca n-or fi patit ce patira. Pentru aceea a zis prorocul Solomon:
"Pe omul intelept sa-l indragesti, ca mai lesne este tie, si mai bine cu inteleptul a purta pe umar o piatra mare, decat cu nebunul a bea vin".
  Atuncea plansera atenieni cu glas mare si se auzi peste toata lumea de amarul lor; si toti domni si crai elinesti se spaimantara si mersera la Alexandru cu haraci pe zece ani. Si atunci zise Alexandru:
  -Pana nu spargi capul, nu curge sange!

Si dupa ce adusera, scrise carte:
   "Eu, Alexandru, scriu voua atenienilor, sa stiti ca am venit la voi ca sa bat cetatea, dar asta-noapte venira Dumnezei vostri la mine si ma certara foarte rau pentru voi! Si acum sa stiti ca m-am intors in Macedonia si am lasat Dumnezeilor vostri o mie de boi si zece mii de oi sa le faceti jertfa."


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....