Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Tinuturi minunate

Fila 1

Alexandru se ridica cu ostile lui, si le scrise si afla zece mii de mii de calareti si patru mii de pedestrasi. Scrise zece mii de muieri sterpe, si le puse capitan, si le duse dupa corturi, si le puse lege:

  "Cine se va culca cu vreo muiere intr-o noapte, sa-i dea un galben, si capitanului un taler, si sa fie de spalatul ostilor".
Si incarcara o mie de mii de camile cu bucate si luara doua sute de mii de catari de toata treaba ostilor, si zece mii de lei, si zece mii de pardosi, si o mie de zavozi, si o mie de ogari, si o mie de copoi, si zece mii de bivoli, si o suta de mii de boi, si o suta de mii de berbeci, si mersera spre Cris-imparatul; si nu vru sa se inchine, si dete Alexandru drumul ostilor, si-l batura, si sparsera cetatea si pieri si el, si-i pradara tara toata, si atata aur si argint aflara, cat se saturara toate ostile de avutia lui Cris-imparatul.

De acolo purcese spre rasarit si multe tari batu si ingenunche multi domni, si merse inainte pana ce iesi din lume si ajunse la pustie, la locul fiarelor salbatice. Si merse mai inainte pana ce ajunsera la o tara, si le iesira inainte niste muieri salbatice, si detera prin oaste tare cu lemne si cu pietre; si le batu Alexandru, si pierira de acelea douazeci de mi, si erau paroase ca porci si cu ochi ca stelele.

De acolo merse Alexandru cincizeci de zile, si ajunse la o tara cu nisip. Acolo locuiau furnicile in pamant; si peste noapte ieseau din ascunzisuri si luau pe om si-l bagau in gaurile lor de-l mancau. Auzind de asta, Alexandru porunci sa secere paie si sa le aprinda la gaurile lor. Si asa facura, si pierira multe, si trecura tara lor in zece zile.

De acolo mai merse Alexandru inainte pana ajunse la tara piticilor. Acestia erau cat cotul de inalti si iesira multi la Alexandru si-i adusera plocon frumos, curmale si miere multa, si zisera:
   - Imparate, noi suntem niste oameni neputinciosi si ticalosi, cum ne vezi imparatia-ta, si te milostiveste spre noi.
  Iara Alexandru:
   - Sa nu-i banuiasca nimeni.
  Ei iara se plansera si zisera:
   - Imparate, avem suparari de cocori, ca vin la noi si ne mananca poamele, hrana noastra, si ne batem cu ei; ci uneori ne biruie ei, alteori ii biruim noi. Iara Alexandru puse tabara acolo, si le facu cetate tare, si le puse si imparat dintre ei si-l invata a-i judeca. Si le zise sa-si faca arme, arce si sageti, sa se apere de cocori. Si lua de la ei miere multa si curmale, cat ajunse ostilor intr-un an.

Si mai merse Alexandru inainte, si ajunse la un camp mare si frumos, cu apele dulci; si erau intr-acel camp oase multe de oameni. Si vazura un stalp mare de piatra, poleit cu aur, si era Sahnos-imparatul sapat in stalp, si era scris cu slove elinesti; si alerga Alexandru la stalp si slovele asa ziceau:
"Eu, Sahnos- imparatul fost-am a toata lumea imparat, si vream sa merg la rai si pana aicea venit-am, si aicea iesira oameni salbatici fara veste si ma ucisera cu totul, si cine va vrea sa mearga la rai, pana aicea sa vie, si de aicea sa se intoarca indarat,ca va pieri".
  Alexandru invali stalpul cu plasca, sa nu ceteasca nimenea, ca sa se sperie oastea lui.   Macedoneni intrebara ce sunt acele slove. El raspunse:
   - Spune ca inainte este o tara dulce!

Si mersera pana la un munte mare si zise Alexandru sa puie tabara acolo sa se odihneasca ostile. Si facura palanga catre munte. In ziua aceea, zise Alexandru, sa se gateasca ostile de razboi, iar el cu palcul lui se duse la padure, si vazu un om salbatic care sta semet si nu fugea. Alexandru porunci de-l lovira doi calareti cu sulitele. El incepu a zbiera tare, si indata iesira oameni salbatici ca frunza si ca iarba, toti cu pietre si cu lemne, si detera prin oaste foarte tare. Alexandru fugi din padure afara, si iesira salbatici la camp, iara Antioh ii lua cu oastea de catra padure, iara salbatici sfarsira lemnele si pietrele, si-i taie oastea cumplit, de zaceau ca snopi. Si aveau narav ca daca se vedeau raniti se mancau unul pe altul. Alexandru ii birui si pierira din ei o suta de mii, iara de-ai lui Alexandru cincisprezece mii.

Iara a doua zi venira voievozi la Alexandru, si strigara:
   - Imparate, dara nu ne ajunge cat ne-am batut cu imparati din lume, si am pierit acolo,si am luat imparati destule casa ne odihnim, iara acum ne adusesi la pustie, sa pierim de oameni salbatici?
  Iara Alexandru zise:
   - O, dragi mei macedoneni, si voi, fratilor, cred, multe razboaie am batut; iar acum putin sa ne ostenim si iara o sa ne intoarcem la lume; ci dumneavoastra de m-ati urat, ucideti-ma, de veti putea imparati fara de mine!
  Voievozi zisera:
   - Ce vom face? Fie-ti in voia ta, sau vom pieri cu tine toti sau nu vom pieri.
  Si trecura tara salbaticilor in cincisprezece zile, si ajunsera la o tara buna si frumoasa si vazura doi stalpi de piatra poleiti cu aur si era sapat obrazul lui Eraclie-imparatul, si al Semiramidei-imparateasa. Si merse Alexandru la stalp si vazu slove elinesti si spunea acolo pricina lor, cum au iesit din lume pentru faradelegile oamenilor, si acolo imparatit-au patruzeci de ani, si s-au sfarsit asa. Alexandru planse si zise:
   - O, fericite Eraclie!


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan