Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Tara Amazoanelor si alte imparatii

Fila 2

Si intra in pestera, si merse si dete de o lumina frumoasa, si-l intampinara doi draci ducand un strugure pe o prajina si zisera:
  - Vezi ce se afla pe la noi?

Iad

Si mai merse inainte si vazu doi draci ducand o gaoace de nuca intr-o prajina; si mai merse mai inainte, si-i iesira inainte doua gadini cu obrazele de lei, si se spaimanta Antioh si se ruga lui Savaot Dumnezeu, si fu fara frica; si merse main inainte si vazu pe Dumnezei elinesti muncindu-i doi draci, pe Apolon si Amon, si vazu oameni multi legati, si vazu niste serpi,si sub serpi galceava multa si urlete mari; si merse mai inainte, si vazu pe Sahnos-imparatul legat, si zise acesta:

  - Eu sunt Sahnos-imparat, ce eram imparat a toata lumea, si vrusei ca sa merg pana la rai si ma ucisera oameni salbatici, si vei fi vazut obrazul meu intr-un stalp de piatra!
  Alexandru zise:
  - Spune-mi, acei oameni legati ce oameni sunt?

Iad_pictura.jpg

El zise:
  - Fost-au toti oameni ca si tine si pentru trufia si marirea lor ei se muncesc aici pana la al saptelea veac, apoi vor merge la tartar in veci netrecuti.
  Iar Alexandru zise:
  - Dara acele gadini cu obrazele de leu, ce sunt acelea?
  El zise:
  - Aceia au fost domni si boieri nemilostivi, pentru aceea i-a facut Dumnezeu cu obrazele de leu, si se vor munci in veci.   Si iar intreba Alexandru:
  - Iar acolo unde erau serpi multi, ce este acolo?
  Sahnos zise:
  - Acolo stau sufletele pacatosilor, si se muncesc. Ci mergi, Alexandre, inainte ca vei vedea si pe socrul tau Darie si pe Por-imparatul!
  Si merse Alexandru inainte si vazu pe Darie legat; si cand il vazu Darie, incepu a plange si zise:
  - O, Alexandre! Au si tu ai venit aici?
  El zise:
  - N-am venit sa locuiesc cu voi aici, ci sa vad, si iar ma voi duce de la voi!
  Si zise Darie:
  - O, preaintelepte Alexandre! Cum iti dete Dumnezeu sa vezi toate, cele vazute si nevazute. Si spune-mi, fatul meu, cum locuiesti cu fata mea Ruxandra? Si cum petreci cu persieni? Si cum cinstesti pe soacra ta?
  Alexandru zise:
  - Nu te ingriji de vii, ci te ingrijeste de morti, iar fata ta este imparateasa a toata lumea si soacra mea imi este mama, iar Persia petrece cu mine ca si cu tine!   Darie zise:
  - Mergi, Alexandre, inainte ca vei gasi pe Por, legat in verigi de fier.
  Si zise Alexandru:
  - O, mare Por-imparate, cum te potriveai lui Dumnezeu, iar acum esti legat in iad.
  Iar Por zise:
  - Asa se vor munci toti imparati si domni pamantului, si tu sa te pazesti sa nu te potrivesti lui Dumnezeu, ca si tu vei veni aci!

Si de acolo se intoarse si iesi afara, si gasi pe Candusal plangand, si daca-l vazu il apuca in brate si-l saruta dulce, si-i zise:
  - O, dragul meu Alexandru! Dar cum de zabovisi atata, ca eu rau ma spaimantai?! Ci multamesc lui Dumnezeu ca esti sanatos.
  Si purcesera, si zise Candusal:
  - Spune-mi, ce-ai vazut in pestera?
  Si raspunse Alexandru:
  - Vazui doi draci ducand o nuca intr-un loc si zisera acei draci ca este munca sufletelor acolo.
  Si spuse toate cate vazuse, si mersera si sosira la Cleofila-imparateasa. Iar ea auzi ca vine sol de la Alexandru cu feciorul ei Candusal si se impodobi si-si puse stema in cap, care era tot cu pietre nestimate, si iesi cu boieri si cu vladici, si era acea imparateasa frumoasa: si se intampina cu solul si cu fiul sau Candusal, si daca vazu Alexandru-imparatul pe Cleofila, ii paru ca este muma-sa Olimpiada, si se sarutara amandoi dulce si merse la cetate, si descaleca Alexandru de pe cal, si-l ospata intr-acea zi.

Iar a doua zi lua imparateasa pe Alexandru de mana, si-l baga intr-o casa tot cu aur invalita, si cu margarintar impodobita, si scaunele tot de aur,si masa de diamant piatra, si pe masa pahare deantrax, si de smarand, si de safir, si de porfiragda, si de hrisodat si de cristal, si intr-acea casa curgea o apa mica si dulce ca zaharul, si frumoasa ca aurul, si-l baga intr-alta casa, si era tot cu pietre nestimate, si cu margarintar impodobita, si lumina ca soarele. Si de acolo intrara intr-alta casa, si era cioplita de lemn ce se cheama ivansa si alt lemn ce se cheama maisapi, si acel lemn nici focul nu-l arde; si intrara intr-alta casa de lemn de bulica si de ivanit, si de hiparos, si era pusa in maiestrie, pe niste fuse, si incepura casele a se invarti si a se sui in sus, si iar a se pogori in jos; si daca vazu Alexandru asa, mult se mira si zise:
  - Oh, imparateasa, acest lucru ar trebui sa fie la Alexandru-imparatul.
  Ea zise:
  - Bine zici, Alexandre, sa fie la tine acest lucru, ci va fi la mine ca si la tine.
  Alexandru zise:
  - Nu sunt eu Alexandru, ci ma cheama Antioh.
  Imparateasa zise:
  - Ce-ti grai eu ca tu esti Alexandru?
  Si-l lua de mana si-l baga intr-o casa mica, si acolo era zugravit chipul lui Alexandru si zise ea:
  - Cauta aci de vezi cine e zugravit. Si zise imparateasa: Alexandre, cum ai vrut intrat-ai! Iar cum vei vrea nu vei iesi. Iar Alexandru racni ca un leu si-si schimba fata si-si apuca hangerul, si o lua de mana si zise Alexandru:
  - Eu voi iesi de aci sau nu voi iesi, iar tu nu vei mai iesi de aci; iar eu voi iesi si pe feciori tai junghia-voi si voi pieri cu ei; si ostile mele casele tale vor sparge pana in pamant, si tara toata iti vor prada.
  Iar imparateasa stranse pe Alexandru in brate si zise:
  - Nu te teme, nici te spaimanta, ca nu sunt eu asa nebuna cum ti se pare tie, ca cel ce te va ucide pe tine fi-va dusman a toata lumea, ca pentru tine sta toata lumea in pace, si capul tau este peste toate capetele, si un par din capul tau plateste toata lumea; ci eu voi sa te incerc ca si mama ta Olimpiada, sa nu te mai faci sol, ca vezi ca se afla oameni de te cunosc; si eu voi sa-mi fi fecior de astazi inainte, si eu feciorilor mei nu te voi spune, ci te voi cinsti ca pe un imparat si eu iti voi da haraci pe zece ani, si sa aibi viata buna cu feciori mei!
  Atunci Alexandru saruta pe imparateasa si zise:
  - Mama sa-mi fi de astazi inainte.

Intr-acest ceas sosi si fiul ei Dorit batut de ostilel ui Alexandru; si scapase singur, si fugise la muma-sa si auzi ca a venit sol de la Alexandru, Antioh-voievodul,si era manios pe Alexandru si pentru ca ucisese pe socru-sau Por-imparatul. Cum sosi, incepu a-l cauta pe sol sa-l taie, si auzi mama-sa de aceasta, si-l inchise pe Alexandru intr-o casa, si ea iesi afara de se intampina cu fiul ei la usa, si-l lua in brate, si-i zise:
  - Ei, dragul meu Dorit, nu trebuieste sa tai soli lui Alexandru, ca el a scos pe muierea fratine-tau si pe coconi din robia lui Evagrid-imparatul si i-a trimes la mine cu cinste, si cu sol prea credincios, cu Antioh-voievodul!
  El zise:
  - Alexandru ucise o suta de mii de oameni, iar tu nu ma lasi sa ucid pe un om de-ai lui?
  Iar muierea lui Candusal alerga la barbatul ei si spuse ca vrea Dorit sa taie pe sol; si alergara in graba Candusal si gasi pe Dorit cu sabia scoasa, tindu-l muma-sa inbrate; si-l lovi cu palma peste ochi, si-i lua sabia din mana, si zise:
  - Nevrednice! Tu vrei sa tai pe solul ui Alexandru, iar el de va apuca sabia, o suta ca tine ii va taia!
  Si mult ii sudui; si merse Cleofila si scoase pe Alexandru afara si-i impaca, si se sarutara, si zise Alexandru:
  - De-ar sti Alexandru-imparat ca taie Cleofila soli, n-ar fi trimes sol la dansa; dar de m-ai fi taiat, tu unde ai fi scapat de Alexandru? Nici in pantecele maici tale, nici in toata lumea!
  Deci se cinstira, si darui Cleofila lui Alexandru stema ei fara de pret, si-i dete sabie de iachind-fier, si-i dete o suta de care de galbini haraci pe zece ani. El nu vru sa ia, iar Cleofila zise:
  - Ia-i, ca te vor pricepe feciori mei! Si-l lua de grumazi si-l saruta,si zise:
  - Oh, dragul meu Alexandre! Vrere-as sa te ai bine cu feciori mei!
  Si iara-l saruta, si trimese feciori amandoi cu el, si cu haraci pe zece ani, si-l dusera pana in tabara, si-l intampina Potolomei si Filon, si Antioh, si se sarutara dulce, si zisera:
  - O, dragul nostru imparat Alexandre! Pentru ce-ti pui capul pentru un par din cap? si pentru ce tulburi toata lumea cu capul tau? Caci pieri-vei in tari straine! Sa nu mai faci aceasta, sa te mai faci sol.
Iar feciori Cleofilei vazura pe Alexandru sezand in jet si graira:
  - Daca tu esti Alexandru, noi suntem morti astazi!   Alexandru zise:
  - Nu veti muri, din pricina mamei voastre Cleofila, si pentru mintea ei, si pentru cinstea ei; ci va luati haraciul de-l duceti la muma voastra ca ea mi-a dat zilele astazi.
  Si ii cinsti si se intoarsera inapoi, si le dete tarile lor, si domniile prin tarile lor, si ei se intoarsera la mama lor Cleofila. Alexandru facu acolo ospat mare, si se veselira mult si spuse Alexandru ce vazuse la iad si cate petrecuse la Cleofila, si ce vazuse la dansa.


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan