Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Sol de la Darie imparat


Marele Darie-imparat auzi ca a murit Filip, craiul Macedoniei, si a ramas cocon tanar, si trimese sol si carte, pe Candarcus, la boieri lui Filip:
"Eu, Darie, imparat peste toti imparati, si intocmai cu Dumnezeu si luminat tocmai ca soarele, si Dumnezeul persilor, imparatul imparatilor si al tuturor domnilor domn, scriu voua, macedonenilor, care sunteti mai-mari boieri ai lui Filip. Sa stiti ca am inteles ca a murit imparatul vostru si a ramas fiul sau mic; si mie imi pare rau de Filip si-mi este mila de fiul sau; si asa imi este voia, sa-l trimeteti la imparatia mea sa stea pana va fi de domnie. Dupa acea iara il voi trimete la mosia lui. Iata, voua v-am trimes sa va fie domn Candarcus si sa-mi dati haraci si oaste cand va trebui; iara pe feciorul lui Filip sa-l trimeteti la mine cu toate steagurile lui, sa slujeasca portii mele; ca sunt la mine patruzeci de fii de imparati mai mari decat dansul. Si altmintrelea sa nu faceti"

Candarcus veni in Macedonia si merse la Potolomei-voievodul, iara Potolomei merse cu el la Alexandru. Si auzi Alexandru ca vine solul lui Darie-imparatul, sa fie el stapanitor in Macedonia; si se aseza pe scaunul tatalui sau, de aur, si-si puse stema in cap; si avea voinici tineri imprejurul jeltului: toti cu lanturi de aur. Deci merse Potolomei cu solul lui Darie la Alexandru, si se inchinara lui Alexandru, si-i detera cartea. Iar logofatul ceti cartea, si Alexandru asculta si se manie, si rupse cartea zicand:
   - N-ar trebui Darie sa graiasca cu picioarele, si la cap sa nu cate; nu sunt macedoneni asa cum i se par lui.

Si se duse solul la gazda. Alexandru scrise carte lui Darie:
  "Eu, Alexandru, viteazul si imparatul Macedoniei, scriu tie, Darie, sanatate si-ti multamesc de cartea care mi-ai trimes! Ce te ingrijesti tu de tara mea? Si pe mine ma poftesti, tanar, sa slujesc porti tale, si sa ma hranesti. Iar daca ma socotesti fiu mic ce sug tita, lasa-ma pana voi intarca de la tita maici mele, apoi voi veni la tine sa ma hranesti; iara pe Candarcus sa nu-l mai trimeti la Macedonia, ca nu-l vei mai vedea, ca macedoneni nu sunt asa fara cap, cum iti pare tie."
  Alexandru cinsti si darui pe sol, si-i dete cartea sa o duca lui Darie.

Si cetind-o Darie, incepu a rade; iara Candarcus zise:
   - Imparate! Nu trebuieste sa razi de niste cuvinte ca acestea, caci dupa cat il vazui, era cocon tanar, dara mintea de batran i-a fost.   Iara Darie, chemand pe alt boier, pe nume Calidonus, il mana pe acela la Alexandru ; si-i trimese jucarii mici de copil, si doua roti sa se joace, si doua racle, si doi saci de mac, si cartea lui:
  "Eu, Darie-imparatul, Dumnezeul persilor, scriu tie, fatul meu Alexandre, sanatate! Afla ca n-am stiut ca esti atat de intelept; dar te pricepui la solia dintai; si sa sti ca intelepciunea tinerilor scurta este. Iata ca ti-am trimes doua racle deserte sa le umpli cu haraci, si ti-am trimes doi saci de mac sa-l numeri, ca sa afli numarul ostiri mele. Iara tu curand sa-mi trimeti haraci ; si de nu vei trimete, vei veni legat la mine."
  Si trimise pe Calidonus sol in Macedonia, si se infatisa solul la Alexandru, care sta in jeltul lui de aur si cu stema in cap. Solul dete cartea si o ceti Alexandru, apoi clatina din cap si zise:
   - O, nenorocite Darie! Cu marirea ta desarta, tu cu Dumnezeu te potrivesti, iar mie-mi pare ca nici unui om de pe pamant nu te vei potrivi.
  Si Alexandru incepu a manca macul, si sparse raclele si pe sol il trimese la gazda.

Alexandru scrise apoi carte lui Darie:
  "Sanatate! Si sa stii ca de toata cinstea ai fost, iara acum ai ajuns in mintea copilor. Cu acestea ce mi-ai trimes tu mie, tu-mi cugeti bine sa fiu imparat de lume: ca aceste roate sunt pamantul, si cum se invarteste pamantul si aceste roate, asa te vei invarti tu inaintea mea! Raclele tu mii le-ai trimes plocon, iara macul eu l-am mancat. Si eu iti trimet o traista de piper sa-l mananci tot, sa vezi ca macedoneni sunt lei, iara persi sunt oi; si te rog sa-ti ti saritul cu persi tai."

Alexandru porunci sa se stranga ostile lui pe campul Filipusului, si venira toti boierii si macedonenii si aflara optzeci de mii de oaste si zece mii de macedoneni alesi, si tocmi ostile, si se gatira de razboi cu oaste mare.


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan