Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Roma si alte tari

Si sezu acolo zece zile si de acolo pleca la Ram; si-i iesira inainte niste crai grecesti, craiul de la Trocinia si de la Amorea, si de la Delmana, si de la Trivala, si se inchinara lui Alexandru toti si adusera daruri si haraci si se veselira acolo mult. Si se dusera uni pe la tarile lor, alti mersera cu Alexandru si-i detera haraciurile si ostile; si se aflara o suta de mii de pedestrasi; si pornira la Ram.

Ramleni auzira si se tulburara. Si ei inca aveau doisprezece sfetnici de judecau Ramul; si facura sfat; inchina-se-vor au nu se vor inchina lui Alexandru? Si zisera sa se roage Dumnezeilor. Si mersera la biserica, facura ruga lui Amon, Dumnezeul lor. Si li se arata Amon in vis si le r:
  "Voi, ramlenilor, inchinati-va lui si-l lasati sa intre in cetate cu mare cinste, ca Alexandru este feciorul meu si este imparat peste toti imparati."
  Si ramleni cu mare cinste iesira intai cu patru mii de viteji toti implatosati, incoifati de luminau ca soarele si zisera:
  - Bine ai venit, Alexandre, a toata lumea imparat!
  Si dupa aceea iesira cu doua mii de fete impodobite, si toate pe cai albi, cu haine rosi si cu cununi de aur si se inchinara lui Alexandru, si zisera:
  - Multi ani sa traiesti, imparate Alexandre, a toata lumea!

Alexandru, daca vazu asa, zise voievozilor si domnilor sa-si tocmeasca ostile si steagurile inaintea lui toti pe rand: si dupa ei mergea Alexandru calare pe Ducipal, si cu stema pe cap si detera in trambite, in surle si in buciume; si cum se apropiara de cetate iesira patru mii de oraseni, toti cu steaguri de finic in maini, si se inchinara lui Alexandru, si zisera:
  - Bine-ai venit, Alexandre, a toata lumea!
   Si mai iesira doua mii de preoti toti cu facli aprinse in maini, si cu cadelnite de aur si-l intampinara si zisera:
  - Multi ani, imparate, sa traiesti!

Si intrara in cetate, si mersera la biserica lui Solomon ce o facuse Savela-imparateasa, sora lui Solomon, ce se zice Sfanta Sfintelor, si se inchinara. Si sezu Alexandru in scaunul Ramului.
  Si incepura a scoate daruri: o mie de blide de aur; si scoasera plasca, si emurlucul lui Solomon, tot cu ochi de sarpe, avand intr-insul trei pietre cu douasprezece tocmele , care toate boalile vindeca; si scoasera stema imparatesei Savela, cea mai de mult pret, si scoasera un farij, adica un cal alb cu saua de diamant si de piele de aspida, si scoasera sabia lui Armeleus-crai de la Troada, si scoase sulita lui de os de elefant, tot cu margaritare, si scoasera pavaza lui Patrichie-imparatul invalita cu piele de aspida. Acesta fu ploconul imparatesc. Si scoasera cartea lui Daniil prorocul, si cetira in carte asa:
  "Cand va fi cursul anilor cinci mii doua sute, iesi-va inorogul si va goni pe toti pardosi de la apus si va merge la berbecele cel mare ce-i ajung coarnele pana la cer; si junghia-va inorogul la inima, si se vor cutremura toate limbile in lume!"
  Alexandru intreba:   - De cine graieste aceasta ?
  Ei zisera:
  - Imparate, asa ne pare noua, sa fi tu acela!
  Alexandru zise:
  - Nu cu voia mea, ci cu a lui Dumnezeu!
Iara acolo sta un filosof si zise:   - Imparate, asa se spune: pardosi sunt crai de la apus, iara berbecele este Por-imparatul; si inorogul este imparatulMacedoniei.
  Alexandru zise:
  - Cum va fi voia lui Dumnezeu, asa sa fie. Adevarat spune ca puternici cadea-vor, si neputernici ridica-se-vor!

Si acolo sezu Alexandru cincisprezece zile, si venira toti crai si domni de la apus cu daruri si cu haraci pe zece ani si se inchinara. Iar Alexandru se milostivi spre ei si le dete mosile lor. Si se veselira acolo macedoneni cu ramleni ca fratii cincisprezece zile.

Si se ridica de acolo Alexandru cu ostile spre tara Lesasca si o lua, si cuprinse si alte tari multe, si ajunsera la o pustie. Acolo aflara niste oameni cu obraze ca de om si cu trupurile de sarpe, si se batura cu Alexandru si pierira de aceia zece mii. Si de acolo mersera pe langa mare si ajunsera la un munte de fier, si erau acolo niste paseri cu obraze ca de muiere si cu titele si cu par de muiere, si se lasau pe oaste si luau omul de pe cal si fugeau cu el la munte. Altora le scoteau ochi. Alexandru zise:
  - Sa-si faca toti snopi de trestie si sa-i aprinda cu foc. Si asa facura: cand vrura sa treaca, ei aprinsera snopi, iar paserile se lasara pe oaste si nu stiau ce este focul, si detera in foc si-si aprinsera, aripile, cazura jos in foc, si le taiau osteni, le calcau cai, si pierira paseri o suta de mii, iara din oastea lui Alexandru zece mii de oameni pierira.

De acolo se intoarse Alexandru la lume: si ajunse la tara Eghipetului si o batu, si ajunse la Marea Alba. Si statu acolo cu ostile si puse mesteri sa faca catarge douasprezece mii ,si sa intre cate zece mii de oameni intr-una. Si se lucrara corabile in sase luni. Si puse voievozi pe cinci mii de oameni, si pe Vizantie-voievodul pe opt mii de oameni. Si zise Alexandru:
  - Sa intrati in catarge si sa mergeti pe mare si sa bateti cetatile de pe mare, apoi unde veti iesi sa faceti cetati pe numele vostru, ca sa ne putem afla in lume.

Iara lui Potolomei si lui Filon le zise:
  - Sa mergeti pe uscat cu calarasi si cu toti crai ce se afla in catarge, si sa mergeti spre tara Lesasca, si toate cetatile sa le bateti, si sa luati haraciuri si osti, si sa ne adunam la Eghipet.

Iara Alexandru intra in catarga cu treizeci de mii de oameni; si purcesera toti in toate partile, si umblara pe apa sase luni; si iesi imparatul cu ostile lui spre rasarit, si facu cetate mare si tare si-i puse numele Alexandria. Vizantie iesi la Tarigrad, el facu cetatea pe numele lui: Vizantie, si Antioh iesi la Antiohia si facu cetatea pe numele lui: Antiohia. Selevchie iesi la tara arapeasca pe Marea Neagrasi facu cetate pe numele lui: Selevchia. Potolomei si Filon mersera pe uscat spre Tara Lesasca, si spre Marea Acram Tatar, ce se cheama azi Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca, si luara cetati multe, si prinsera pe crai vii, si-i legara, si-i dusera la Eghipet.

Si se adunara la Alexandru, si se veselira mult, si spusera cate cetati au luat si detera pe acei domni legati, si spusera lui Alexandru cum n-au vrut sa se inchine lui. Iara Alexandru se milostivi spre ei,si le lua credinta si le dete drumul sa se duca pe la mosiile lor, si sa trimeata haraci si oaste pe an cate zece mii de oameni.

Iara voievozi nu stiau care pe unde au iesit in lume, pana s-au aflat peste un an, si era scarbit Alexandru, pentru ca nu stia pe unde au iesit la lume si cercetara prin cetati si prin negutatori, si se adunara iara peste un an, si se intalnira toti cu Alexandru si se veseli foarte Alexandru cu toti voievozi lui, si acolo facu Alexandru o cetate, si-i puse numele Intampinarea, pentru ca toti acolo s-au adunat. Si sezu acolo sase luni si se gatira de oaste.

Si purcese Alexandru cu ostile spre tara Asiei si acolo era o cetate mare, anume Troia, ce se cheama greceste Frigia,si acolo judecau doisprezece filosofi. Iara daca auzira troieni, iesira inaintea lui Alexandru toti cetateni si filosofi si se inchinara cu plocon lui Alexandru.
  Si-i spusera de Antelus-craiul cat a fost de viteaz, si cum au pierit atatia domni mari, cum au pierit pentru o femeie ce o chema Elenusa.
  Ca oare cand pribegise Paris de la Troia, si mersese la Menelau craiul, si pre Paris il boierira; iara Menelau-craiul se duse la oaste departe si lasa pe Paris precum ii graise, cu Elenusa; iara Elenusa era preafrumoasa, si se indragise cu Paris, si luara comoara lui Menelau-craiul si fugira amandoi la Troia; si daca veni Menelau nu-si gasi craiasa, si se manie, si ridica sapte crai elinesti cu el si se stransera ostile,si mersera la Troia, si o batura doisprezece ani cu mare mestesug, ca mai tare cetate decat Troia nu era pe lume, ca era facuta de Nevrod-imparatul.
  Si acolo pierira greci cu Antelus-craiul, si Paris, si pacatoasa Elenusa si mult popor fara numar pieri pentru o muiere.
  Si aceste toate le povestira lui Alexandru, si-i detera plocon sabia lui Antelus-craiul si scoasera inelul imparatesei de antrax piatra, si asa era acea piatra, ca de se afla omul bolnav si cauta intr-insa, se insanatosea de toate boalile. Si scoasera zugravit pe Antelus- craiul.
   Iara Alexandru se milostivi spre ei si-i lasa cu pace pe mosia lor. Si greci, cu voia lui Dumnezeu, mersera la Ram, si acolo au intemeiat imparatie mare, si s-a ales un popor numit roman, de la care apoi au purces de au venit romani in Ardeal, in Moldova si in Tara Romaneasca.


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan