Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Legenda imparatului Alexandru Macedon

Nasterea si copilaria


Ceasul nasteri veni, si imparateasa chema pe Netinav si-i zise:
  - Ceasul nasteri a sosit. Si cauta Netinav in stele si zise:

  - Sa tii putintel, sa nu nasti, ca este ceas rau si planetele nu s-au tocmit pe stare, si crugul sta pe luna si zodile n-au purces, si stelele stau pe loc, si de vei naste acum, vei naste om prost ca si alti oameni. Si tinu putintel pana statura planetele pe tocmeala si nascu fiu, si zise:
  - Sa-i punem numele Alexandru.

Si s-a nascut feciorul in luna lui martie a douasprezecea zi, si-l lua moasa si-l duse la biserica lui Amon si Apolon Dumnezei si-l binecuvantara preoti si-i pusera numele Alexandru. Greceste asa se cheama, iara romaneste mare, ales, ca era mai ales decat toti.

Iara Filip-craiul venea de la oaste, de la Darie-imparat; si intr-o noapte vazu in vis. Si iesi din cort, se aseza dinaintea cortului, si chema pe Aristotel, si-i spuse visul zicand:
  - Vazut-am asta-noapte in vis ca mi-a adus Amon Dumnezeu un fecior mic.
Si filosoful i-a raspuns:
  - Bucura-te, Filipe, ca ai dobandit fiu din Olimpiada!

Si vorbind el astfel, sosi un vultur mare si trecu peste Filip, si-si lasa oul in poala lui Filip; iara craiul se sperie si sari de pe scaun, si oul ii cazu jos din poala, si crapa oul si iesi un sarpe mic din el, si inconjura oul, si cand vru sa intre indarat, muri la gura oului. Aristotel zise:
  - Craiule Filipe! Sa sti ca visul tau se va izbandi, ca acel ou este pamantul, iara sarpele cel mic este fiul tau, si va lua lumea toata si la mosia lui nu va mai merge.

Intr-aceea vreme sosira boieri de la Olimpiada si spusera lui Filip ca a nascut imparateasa fiu. Si se veseli Filip-craiul, si purcesera spre Macedonia. Si cum s-a apropiat, iesira inainte-i toti boieri cu daruri si cu fiul, si se inchinara inaintea lui Filip-craiul; iara lui Filip bine-i paru de fiu, si-l lua in brate si-l binecuvanta.
Si-l lua si Aristotel pe Alexandru in brate, si-l binecuvanta si zise:
  - Sa fie mana ta peste toti imparati din lume.
Si merse la Filipus cetate si mult se veseli craiul.

Iara Filip-craiul chema pe Aristotel, si-i zise:
  - Dascale Aristotel, sa-l iei pe Alexandru meu sa-l inveti cartea si filosofia ta, si intelepciunea ta. Si-l lua Aristotel si-l invata carte, intr-un an Psaltirea si Psalmi; si se mirau voinici de el, cum invata asa de iute si bine.

Intr-o zi se duse Netinav la Olimpiada si zise:
  - Imparateasa Olimpiado! Sa spui lui Alexandru sa vie la mine, sa-l invat filosofia mea. Sa vie sara la mine sa-l invat cursul planetelor, starea crugului, umbletul zodilor, numerile, temelile si cetirea stelelor.
Olimpiadei ii placu aceasta si chema pe Alexandru si-i zise:
  - Fatul meu Alexandre, iata acest filosof foarte mare, si cetitor de stele, si stiutor de planete si de crugul cerului, si mi-ar fi voia sa inveti. Si mai zise muma-sa:
Saruta mana lui Netinav.

Si Netinav inca saruta pe Alexandru. Iara Olimpiada zise:
  - Sezi, dascale, si primeste al tau la tine!
Si vorba asta nu o pricepu Alexandru. Netinav zise:
  - Sa vie Alexandru sara la mine si ziua la Aristotel; la mine noaptea, ca sa-l invat cetitor de stele, si umbletul planetelor si zodile cerului. Si asa mergea Alexandru pana la amiazi la Aristotel filosoful la invatatura, iar in de sara mergea la Netinav-imparatul ; si invata sapte ani filosofia lui Aristotel si a lui Netinav, mandria Eghipetului.

Intr-o zi stranse Aristotel doua sute de coconi de varsta lui Alexandrusi puse pe Alexandru peste o suta, si pe Potolomei peste alta suta, sa ispiteasca norocul lui Alexandru ; si facu si tocmi doua osti ; si se lovira cu suliti de tresti, si se taiara cu sabi de lemn si batu Alexandru pe Potolomei, si sparse oastea lui Alexandru pe oastea lui Potolomei. Iara Aristotel privea din foisor, si zise:
  - O, dragul meu Alexandre! De vei fi tu imparat, ce bine imi vei face?
Alexandru zise:
  - Nu trebuieste a fagadui darul pana ce nu-l va da Dumnezeu, iara vita de la par nu se departeaza.

Iara intr-o zi se sui Alexandru cu Netinav intr-un foisor inalt, dupa ce invatase toata filosofia lui pe tabla. Si zise Alexandru:
  - Dascale, toate m-ai invatat si toate le sti bine. Acum sa-mi spui de la cine iti va fi moartea. Sti tu cum vei muri?
Netinav zise:   - Stiu, de mana unui fecior al meu voi muri.
Alexandru gandi: "Fecior n-are; vedea-voi eu frica lui". Si-l impinse din foisor jos. Atunci grai Netinav:
  - Oh! oh! sufletul meu Alexandre! Vezi, spusu-ti-am eu ca voi muri de mana unui fecior al meu si tu mie imi esti fecior si nimeni n-a stiut, fara numai Olimpiada. Deci eu mor, si sufletul meu merge la iad, unde au mers toti dumnezei elinesti.

Si Netinav muri: iara Alexandru, auzind aceste cuvinte, se spaimanta si se pogori din foisor jos, si se duse la muma-sa, si-i spuse ce facuse cu Netinav. Muma-sa, auzind, s-a spaimantat. Alexandru intreba pe muma-sa:
  - Imi este mie tata?
Iara muma-sa raspunse:   - Da, iti este tata.
Si-l ingropara cu cinste; si de aceasta Filip n-a stiut. Si astfel se sfarsi Netinav al Eghipetului.


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan