Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Moartea lui Alexandru

Fila 2

Iar Filip vraciul spinteca un cal, si baga pe Alexandru inlauntru si zise Filip:
  - Tocmeste-ti imparatile, Alexandre, si-ti imparte lumea, imparatile si domniile.

  Si chema Alexandru pe mama-sa Olimpiada, si pe Ruxandra-imparateasa si le saruta dulce si zise lui Potolomei, si lui Filon, si lui Antioh:
  - Iata, fratilor, pe maica mea, si imparateasa mea, le dau in mainile voastre, sa le cinstiti si sa le socotiti pe fratia noastra si nu le uitati; si Macedonia bine sa o socotiti; si trupul meu sa-l duceti la Alexandria, si acolo sa-l ingropati; si sa stiti, fratilor, ca ne vom aduna iarasi la judecata, toti vii si morti, si vom fi goi, stand inaintea dreptului judecator. Si sa stiti ca in veacul de apoi turci vor lua Macedonia, si voi veti fi robi lor cum ne sunt ei noua astazi.
  Si iar chema pe Ruxandra, si o tinea de mana, si graia:
.   - Oh, fata a lui Darie, dragul meu suflet, inima mea si lumina ochilor mei! Vezi ca veni curand necredincioasa moarte, si pe noi ne desparti de viata in lume! Si credinta noastra nimeni n-a avut-o, iar acum ne despartim! Si vei sti ca acum ma duc in lumea cea vesnica, si de acolo nu ma voi mai intoarce; ci tu ramai cu Dumnezeu!
  Apoi o saruta dulce, si chema pe toti boieri pe rand si se ierta cu toti imparati, cu toti crai si cu toti domni, si zise:
  - O, dragi mei macedoneni! Sa stiti ca altul ca Alexandru- imparatul nu veti mai avea! Si zise:
Aduceti-mi si pe dragul meu Ducipal.
  Si scoasera din grajd pe Ducipal si-l dusera la Alexandru; si vazand calul pe Alexandru murind, rancheza tare fara de sama si batu cu picioarele in pamant si se apropie de Alexandru, si-si pleca capul la domnul sau, si curgeau lacrami din ochi lui izvor. Si-l lua Alexandru de coama, si-l saruta pe cap, si zise:
  - O, dragul meu Ducipal! Altul ca Alexandru nu te va mai in incaleca!
  Iar Ducipal isi ridica capul si privi spre domni si vazu pe Levcadus, cela ce otravise pe Alexandru; si se repezi la el, si-l lovi cu cornul la inima, si-l puse sub picioarele lui si-l calca pana il zdrobi.   Apoi Ducipal a pornit in lume si de atunci nu se stie ce s-a facut.
  Iar Alexandru zise:
  - Bea si tu, frate, din paharul pe care mi l-ai dat mie!
  Si Potolomei il dete cainilor; iar Alexandru vorbi:
  - Blastamat sa fie cela ce va hrani pe ucigatorul de domni, pe curva din casa si pe vanzatorul de cetate!
  Si iar zise Alexandru:
  - O,dragi mei viteji si imparati! Cum luaram noi toata lumea, si pana la rai merseram si toate le vazuram, si le baturam, si eu acum nu putui scapa de moartea naprasnica, si voi va uitati la mine si nu-mi puteti folosi nimica! Ci eu voi merge unde au mers toti din veac, iar voi ramaneti cu Dumnezeu, dragi mei boieri! Si sa stiti ca ne vom vedea iara la judecata cea infricosata!
  Aceasta grai marele imparat Alexandru si muri frumos in tara Ierusalimului, aproape de Eghipet, unde a zidit Iosif cel prea-frumos cele sapte jitnite ale lui Faraon-imparatul; si muri in luna lui august 15 zile; si atata plangere se facu, cum n-a mai fost in lume nicairea, nici nu va fi cat va sta lumea. Iar mama-sa Olimpiada si imparateasa Ruxandra il plangeau cu multa jale si lacrami.
  Ruxandra plangea si se jelea:
  - O, vai de mine, Alexandre, imparatul meu si domnul meu, dar eu ce-ti fusei vinovata de ma scoasesi in tari straine;si acuma ma lasi jalnica si amarata! Pentru aceasta plangeti toti imparati, crai si domni, tineri si batrani, munti si codri, si toate raurile si izvoarele intristati-va! Si iar zise:
  - O, dragul meu Alexandre, astazi apuse soarele meu si al macedonenilor! O, amar mie, Alexandre, astazi se intuneca lumea toata! Sa planga soarele si luna, si stelele, campi si codri de amarul meu! O, dragul meu Alexandre, dulce imparat peste toti imparati, lumea si soarele meu, sufletul meu, inima mea si dragostea mea, Alexandre, de acum inainte altul nu va incaleca saua ta; nici eu de tine nu ma voi desparti!    Si-l saruta dulce de trei ori; apoi lua hangerul lui Alexandru si se injunghie acolo, si muri pe bratele lui, si astfel a facut ce nu a mai facut nici o muiere in lume, nicairea.   Si-i bagara pe amandoi intr-un sicriu de aur, si-i dusera la Alexandria cetate, si facura in mijlocul cetati un turn inalt, si-i suira sus, si-i pusera si-i zidira acolo, si acolo stau pana astazi.

Si astfel se savarsi marele imparat Alexandru la Alexandria cetate; si ramase imparat acolo Potolomei si fu imparat intelept pe lume, si Olimpiada se savarsi la imparatul cu cinste. Iar Antioh imparatea in India lui Por. Si Filon imparatea in Persia cu cinste. Iar Antigon imparatea Ramul si tot Apusul. Si fura patru imparati mari peste toata lumea, in zilele lor binecuvantati de Dumnezeu.Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan