Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Impartirea imparatiilor

Fila 3

  - De vreme ce vazura fata mea, nu vor muri, ca este datoria domnilor sa piarda, iar imparati au datorie sa ierte si sa miluiasca.
  Si le zise imparatul: Sa fie vanatori imparatesti!

  Si le dete lefi si plaste imparatesti. Mai veni apoi un om si zise:
  - Am o fata sa o marit, ci ma rog sa ma ajutati cu zestre!
Alexandru zise:
  - Dati-i o suta de baniti de galbini.
El zise:
  - Mult imi pare, imparate!
  Alexandru raspunse:
  - Darul imparatesc mare este!
  Si omul lua galbini si se duse.
  Si intr-o zi darui Alexandru pe Aristotel, dascalul lui, si-i dete o suta de feredele de galbini, si zece galeti de margarintar, si-l puse patriarh peste toti patriarhi, si-i dete carja de aur si-l trimese la Macedonia sa aduca pe Olimpiada, mama lui.
  Iar intr-o zi iesi un om inaintea lui Alexandru si-i zise:
  - Imparate, gasit-am o comoara.
Alexandru zise:
  - De ai gasit-o, tu ia-o, ca tot aurul in mana lui Dumnezeu este; de-ar fi vrut Dumnezeu sa mi-o dea mie, eu as fi gasit-o si nu ai fi gasit-o tu.
  Omul zise:
  - Imparate, carat-am trei zile si trei nopti, si-mi ajunge.
  Alexandru raspunse:
  - Adevarat ca au prorocit proroci ca in zilele mele se vor afla comorile lui Iov bogatul. Si zise Alexandru:
  Sa incalece toti oameni curti mele!
  Si merse Alexandru cu oameni sai cu toti, si merse si omul care gasise comoara de-i duse pe malurile Eufratului, unde au fost casele lui Iov bogatul; si descoperira acolo pivnita lui Iov, si gasira intr-insa cinci sute de buti de galbini, si zise Alexandru:
  - Sa ia fiecare!
Si luara toti, fiecare cat vru, si ramasera o suta de care. Si iar iesi un om inaintea lui Alexandru si-i zise:
  - Miluieste-ma, imparate!
  Alexandru ii dete o cetate cu tot tinutul ei. El zise:
  - Imparate! Nu mi se cade mie sa am eu o cetate!
  Alexandru raspunse:
  - Nu socotesc eu cum ti se cade tie, ci socotesc cum mii se cade mie sa-ti dau!
  Dupa aceea,adusera un talhar la Alexandru si grai Alexandru:
  - Omule, de ce talharesti?   Omul raspunse:   - De saracie talharesc eu, de ucid cate un om, si sunt singur, si oameni imi zic talhar; dar sa ma ierti, imparate, ca tu esti main mare talhar decat mine, ca tu ucizi cate zece mii de oameni si tie nu-ti zic oamenii talhar, pentru ca ai oameni multi, si iti zic imparat, iar de-as avea si eu cum ai tu, as fi si eu ca tine!
  Alexandru zise:
  - Drept graiesti!
  Si-l ierta, si-l imbraca, si-l puse capitan peste o mie de oameni mai mare. Dupa aceea sosira olaci de la Macedonia, vestind ca vine Olimpiada. Alexandru zise:
  - Domnilor, si crailor si imparatilor, sa se gateasca toti cu steagurile fiestecare si cu sireagurile lor, si cu cai povodnici, si toti sa fie cu stemele in capete, si sa iasa inaintea Olimpiadei-imparatesei, frumos.
  Si iesira inainte cu Ruxandra-imparateasa; si se intampinara amandoua imparatesele, si se sarutara si se imbratisara; si zise Olimpiada:
  - Bine te aflai, sufletul meu, si inima mea, si lumina ochilor mei, fata mea, Ruxandra-imparateasa!
  Si o saruta dulce. Ruxandra zise:

  Si se suira in caruta de aur si pornira la Alexandru. Iar Alexandru tocmi toti imparati si crai, si domni si voievozi, fiecare cu steagul si cu sireagul; si aprozi inainte mergeau; si se intampinara cu imparatesele si se inchinara pana sosi cu imparati si Alexandru calare pe Ducipal, cu gugiuman, si cu pene destratocamil; si daca se apropiara, iesira imparatesele din caruta, si asternura covoare si descaleca Alexandru si se intampinara pe covoare si detera mana si se sarutara, si zise Olimpiada:
  - Bine te aflai, dragul meu Alexandru,imparat a toata lumea! Si-l saruta, si Alexandru saruta pe mama-sa dulce; si purcesera la corturi, si detera in tampine, si in surle, in trambite, in fluiere si in organe; si atatea sunete erau, si urlete si ranchezari de cai, si ropote, cat nu se mai auzea nimic, ca lua mintile omului, si auzul urechilor, ca asa erau nacaradele, cu trei mii de fluiere organele cu sapte sute de fluiere, unele groase, altele subtiri, cate nici au mai fost pe lume, nici vor fi!
  Si sosira la corturi, si sezura la masa si puse de o parte pe Olimpiada, si de alta parte pe Ruxandra, si mult se veselira la acea masa. Si a doua zi puse Alexandru tot voinici tineri si jucara un joc ce se cheama caruha, frumos si minunat; a treia zi jucara alte jocuri ciudate, si mult se veselira intr-acea vreme.
  Si veni atunci un popa din Ierusalim, si spuse lui Alexandru ca a murit Ieremia prorocul, si-i aduse lui Alexandru un cort rosu fara pret. Si se supara Alexandru de moartea lui Ieremia prorocul si zise:
  - Luati oasele lui Ieremia prorocul si le duceti la Alexandria, si le ingropati in cetate, ca se va izbavi ruga lui, ca este mare!
  Si asa facura.

Intr-acea vreme veni o muiere la Alexandru si zise:
  - Imparate, barbatul ma bate si ma suduie, si tie, imparate, este dusman.
  Alexandru raspunse:
  - Nu e datoria muieri sa parasca pe barbat, ci voi sa se invete minte altele ca tine!
  Si-i taie limba muieri, sa nu-si mai parasca barbatul.

Intr-acea vreme merse Dardaus-voievodul la Alexandrusi zise:
  - Imparate, trebuie sa ne vedem mosile, ca sunt treizeci de ani de cand si-au lasat oameni mosile lor, si nu le-au mai vazut.
   Alexandru raspunse:
  - Sa scoata daruri scumpe!
  Si incepu a darui pe toti imparati si pe toti crai cu bidivi arapesti, si sabi ferecate, si cu haine de matasa tot cu fir de aur tesute, si cu margarintar si cu pietre scumpe, si zise:
  - Sa mearga fiecare pe la imparatile lor!
  Alexandru merse apoi cu mama sa si cu imparateasa lui la Efilat sa se plimbe, si noroadele ii intampinara ca sa-i cinsteasca.


Alexandru si Diogene

Alexandru si Diogene : "- Nu poti tu sa-mi dai ceea ce imi iei: da-te la o parte din lumina soarelui!"Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan