Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Impartirea imparatiilor

Fila 2

Intr-acea vreme veni din Macedonia, de la Olimpiada, Aristotel dascalul, si-i paru bine lui Alexandru:

  - Bine-ai venit, dascale prea intelepte, ca tu esti lumina grecilor si sfesnicul Macedoniei! Ci mai spune, dascale, ce face maica mea Olimpiada-imparateasa? Este sanatoasa? Si cum sta Macedonia, si voi cum auziti de noi? Si oameni cred ca am luat toata lumea? Si sa stii dascale, ca am mers la negomandri, la Macaron, si am vorbit cu Ivant-imparatul si mi-a spus ca Dumnezei elinesti sunt in iad jos si se muncesc acolo cu voia lui Dumnezeu Savaot!
  Iara Aristotel mult se mira si zise:

  - Multumesc lui Dumnezeu Savaot ca vazui luminata fata ta, Alexandre-imparate a toata lumea; si toata lumea cu tine se lauda, si Macedonia astazi cu tine se lumineaza: ca tine nici a fost imparat, nici va fi dupa tine nimeni pe lume; iar maicata, imparateasa Olimpiada, este sanatoasa, si mult te doreste, si prin lume m-a trimes la tine sa te intreb: merge-vei tu la Macedonia? Iar de nu vei merge, sa vie ea la tine!
  Si raspunse Alexandru:
  - Ferice de acela ce asculta pe parintele lui! Mie nu-mi este dat sa vad Macedonia, ci voi trimete sa vie maica-mea Olimpiada la noi!
  Si pusera masa, si sezura la masa si Alexandru aseza pe Aristotel mai sus decat toti crai, si apoi sezu fieste care la locul sau. Iar Aristotel se scula de scoase daruri, si scoase doua steme de aur fara de pret, una lui Alexandru de la Olimpiada, alta imparatesei Ruxandra, si doua caftane de aur cu pietre scumpe si cu margarintare,si doi bidivi albi cu sele de diamante piatra,si un gugiuman de samur, si cununa de aur poleit, si doua inele de antrax piatra si de filiot, si douasprezece blide de aur cu pietre nestimate si cu margarintar de cel mare; si scoase si cartea de la mama-sa Olimpiada scrisa asa:
"Scris-am eu, Olimpiada,imparateasa lui Alexandru, dragul meu, Sufletul meu,inima mea si lumina ochilor mei! Fatul meu, Alexandre-imparat! Sanatate si voie buna trimet imparatiei-tale! Sa sti, fiul meu,ca de cand s-a despartit maica ta de tine,de atunci s-a invrajbit sufletul meu cu inima mea, si eu nu-i pot impaca, ci numai cu lacramile eu, maica ta, ma mangai; si vars lacrami ziua si noaptea si ma gandesc: vedea-te-voi sau nu te voi mai vedea? Ci ma bat cu gandurile ca corabile cu valurile mari! Si eu n-am pe nimenea in lume, fara numai pe tine; ci ma rog,dragul mamei, si te jur, pentru Dumnezeu si pentru tita pe care ai supt-o de la mine, sa-mi trimeti carte; au tu sa vii la mine, au sa viu eu la tine, ca de nu vei face asa, moarte imi voi face de dorul tau, ca nici te-am vazut, nici te-am auzit de sunt douazeci si cinci de ani: si voi sa te vad si sa mor! Sa fi sanatos intru multi ani!"
  Si ceti cartea, si grai Alexandru:
  - Vai de acela ce nu asculta pe parintele lui!
  Si se veselira mult intru acea zi. Si zise paharnicul:
  - Alexandre-imparate! A furat cineva un pahar imparatesc!
Alexandru zise:
  - Unde va fi, tot ii va zice paharul lui Alexandru!
Aristotel zise si intreba pe Alexandru:
  - Imparate! Dar cum luasi toata lumea, cum n-a luat-o nimeni pe lume?
  Alexandru raspunse:
  - Avut-am ajutori cu mine: unul cuvantul dulce, altul mana intinsa, altul judecata dreapta, altul iertarea la gresiti. Cu acestea am luat toata lumea. Asa trebuie sa fie tot omul imparat!
  Si povesti lui Aristotel cate vazuse pe lume, si cate imparati sfaramase. Iar Aristotel zise:
  - Dar vistieriile de la imparati unde sunt?
Zise Alexandru:
  - La viteji mei sunt vistieriile mele!
  Aristotel vorbi apoi:   - Sa ne faci vreun cocon, Alexandre, sa ramaie Macedoniei imparat.
  Alexandru raspunse:
  - Mie nu-mi este dat sa fac cocon.
Si acolo grai vornicul lui Alexandru:
  - Imparate! Trebuie sa strangem haraciurile de la tari si de la domni!
  El zise:
  - Cris-imparatul mult aur si argint avut-a, si nimic nu i-a ajutat si noi tot i-am luat, si sparseram imparatia lui, si o am pustit cu viteji mei.

Intr-o zi vazu Alexandru pe un persian boier al lui, anume Merchis, care era batran si-si canea barba sa fie tanar, si-i zise Alexandru:
  - O, dragul meu Merchis! De ce iti canesti barba? Este de ceva ajutor caneala? Pazeste, ca te va insela; ca tu barba canesti, iar din picioare slabesti; si tu te tii tanar, iar zilele vor fi putine, si vei muri, si inselat te vei tinea!
  Si rasera domni mult de aceasta. Si era de fata si un boier anume Alexandru, care era frumos foarte, dar era si fricos, ca tot fugea de la razboi. Iar imparatul Alexandru il vazu si-i zise:
  - O, dragul meu Alexandru! Rogu-te, sau schimba-ti numele, sau sa faci tu cum fac eu, ca-mi faci rusine, ca fugi de la razboi si oameni zic ca fuge Alexandru-imparat si mie imi este rusine!
  Si rasera mult boieri de aceasta, si glumira crai. Si dupa aceea adusera la Alexandru trei mii de talhari de paduri si zisera toti sa-i spanzure. Alexandru vorbi:

Imperiul_lui_Alexandru

Harta imperiului lui Alexandru Macedon


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan