Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Cucerirea Persiei

Fila 4

Si statu pana sara si chemara pe sol la masa si-l asezara la locul solilor, si-i detera un pahar cu vin sa bea. Alexandru bau vinul, si baga paharul in buzunar; si- ii detera si alt pahar, si-l baga in san. Ei spusera imparatului ce face solul. Imparatul zise:
  - Mai dati-i inca unul.
  Si-i detera si al treilea pahar, si-l bau si-l baga in buzunar. Si zise un boier:
  - Cum faci tu asta la masa imparateasca, de iei paharele la tine?
  Alexandru zise:
  - La imparatul nostru asa este legea solului: pana la al treilea pahar toate le ia solul!

Darie crezu aceasta. Iara in vremea asta, un boier ce-l chema Candarcus, care mersese in Macedonia sa fie domn, sosi la masa si, cum vazu pe Alexandru, il si cunoscu si se apropie de Darie si-i zise:
  - Sa sti, imparate, ca solul este insusi Alexandru!   Darie nu crezu aceasta si iara merse Candarcus si a doua oara la Darie si zise:
  - Imparate, de nu va fi acesta Alexandru, sa-mi tai capul.
  Darie prinse a privi la sol si-i zise:
  - Filoane, asamana-te oameni mei a fi tu Alexandru.
Alexandru zise:
  - Imparate, adevarat ca saman cu el, pentru aceea ma trimete tot pe mine sol!
  Darie il crezu si se sculara de la masa, si intrara in casa sa faca sfat, prinde-l-vor au ba. Iara Alexandru pricepu ca l-au cunoscut; si cum sedea in palat singur, isi lasa plasca si-si puse caciula persieneasca in cap; si pleca la poarta, si zise portarilor:
  - Tine-ti pahar imparatesc si deschideti poarta;ca m-atrimes imparatul sa chem voievozi!
  Si-i deschisera poarta si iesi Alexandru, si merse la alta poarta, si zise:
  - Tine-ti pahar imparatesc si deschideti poarta; m-a trimes imparatul sa tocmesc strajile!
  Si-i deschisera poarta si iesi Alexandru, si merse la a treia poarta si iara zise ca si intai, si-i deschisera poarta, si iesi Alexandru afara, si merse la gazda si incaleca pe Ducipal, si fugi toata noaptea, si sosi cu zorile la apa Sinarului; si era apa aceea cumplit de mare si venea in toate noptile cu noroi, si cu pietre, si cu var. Iar Alexandru dete si trecu, si gasi de ceea parte pe Filon si pe Potolomei-voievozi, care asteptau pe Alexandru; si se sarutara cu Alexandru si le povestea el cum a petrecut la Darie.

Iara Darie, tinand sfat, cauta sa-l prinda pe Alexandru. Si-l cautara prin toate odaile, si nu-l gasira, si alergara la poarta, si intrebara; iar portari zisera:
  - Venit-a un om la noi si ne dete pahar imparatesc, si ne zise:
  "Tineti pahar imparatesc si-mi deschideti poarta, ca ma trimese imparatul sa chem voievozi!" Si l-am lasat, si s-a dus!
  Ei alergara si la a doua poarta si portari tot asa raspunsera; mersera si la a treia poarta, si primira acelasi cuvant; si alergara la gazda si intrebara; iar gazda zise:
  - Venit-a, a incalecat si s-a dus.
  Ei se intoarsera la imparatul si-i spusera cum a scapat solul, iara Darie se umplu de amar si de jale, si zise lui Candarcus sa-l goneasca cu o suta de voinici pana la apa Sinarului, ca nu va putea trece. El se duse si lua o suta de viteji buni cu cai ageri, si-l gonira toata noaptea pana la ziua si sosira la apa Sinarului, si vazura pe Alexandru de ceea parte cu voievozi lui, iar Alexandru striga spre ei:
  - Ce goniti vantul, ca nu-l veti prinde? Si va duceti la imparatul vostru, si-i spuneti ca-i multumesc de cinste si sa se gateasca de razboi in cincisprezece zile!
  Si se duse Alexandru la tabara lui.
  Candarcus se intoarse la Darie si spuse toate ce au fost. Iara Darie plangea cu mare jale si zicea:
  - Vazut-ati cum ne insela feciorul lui Filip, si scapa din mainile noastre?
Si iara zise:
  - Oh, necredincioasa lume! Cum te arati intai dulce si apoi amara.

Darie scrise carte la Por, imparatul din India, caci era mare si mai avea si treizeci si sase de limbi sub biruinta lui.
  "Iata eu, Darie, cainicul si jalnicul! Amarnicul de mine, Darie-imparatul, scriu la tine, cinstitule si marele Por-imparate, intocmai cu Dumnezeul persilor, si soarele Indiei. Trimet imparatiei tale sanatate. Credem ca-ti va fi venit vestea ce patim noi de la macedoneni nostri, de la feciorul lui Filip,cum se leapada de noi, si cum a luat Apusul tot si acum venit-a si la noi, si ne-a batut de doua ori, si sparse oastea mea, si-mi lua Eghipetul, Ierusalimul si Babilonul; si te rog cu capul plecat pana la pamant sa-mi dai ajutor si oaste din India, ca pe indieni nu-i poate bate nimenea, si inaintea lor nimenea nu poate sta, si ma rog sa-mi dai ajutor, sa ma bat cu el, ca sa-l birui, sau sa pierim cu cinste pe mosia noastra, ca nu se poate sa pat eu rau langa tine, find tu mare si tare, ca nu sti cum te va duce Dumnezeu si pe tine intr-aceasta lume inselatoare! si asa ma rog!"
  Por-imparatul citi cartea, si clatina capul si zise:
  - Nu este bucurie pe lume sa nu se schimbe in jale; ca Darie oarecand se potrivea lui Dumnezeu, iara astazi nu se poate potrivi unui om de pe pamant, si astazi este batut de mai-mici lui, de macedoneni.

Batalia_de_la_Gaugamela

Batalia de la Gaugamela


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan