Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Cucerirea Persiei

Fila 2

Iara Darie trimese pe la toate tarile cuvant sa se stranga cu ostile la Babilon: si se stransera cincizeci de mii, si iara plecara spre Alexandru cu razboi.

Iara Alexandru se gati de lupta, si incaleca pe Ducipal si umbla prin mijlocul ostilor, si graia:
  - Fratilor si vitejilor macedoneni! Rugati pe Dumnezeu Savaot! Ca-l vom bate pe Darie cat mai curand, ca pe un urs multi caini il latra si nici unul nu-l musca, si sa stiti ca de cati vor fi ramas de la razboiul dintai, nici unul nu va veni intr-acel de acum, si de aci inainte vom fi fara de grija!
  Intr-acea noapte vazu Alexandru pe Ieremia in vis si-i zicea prorocul:
  "Pas, Alexandre, spre Darie, ca-l vei birui, si te roaga lui Dumnezeu Savaot."

Si facu doua osti, si detera in buciume, in trambite si in surle, si se invaluira ostile trei zile, si incepura persi a fugi si macedoneni a-i goni, si-i taiau cum se taie; si acolo pierira de-ai lui Darie patruzeci de mii, si macedoneni zece mii. Iara Darie fugi pana la Persida si acolo plangea. Iara Alexandru prinse multi vii si dandu-le drumul, le zise:
  - Mai mult sa nu veniti cu Darie la razboi!
   Alexandru purcese apoi spre razboi la Babilon; iar babiloneni, daca se apropie el de cetate, nu-l lasara sa se apropie o suta de mile de loc. Iara Alexandru statu deasupra Eufratului, si asa era Babilonul de intins, cat curgea Eufratul prin mijlocul lui. Si apa aceasta este atat de mare, cat trec pe ea cu luntrile. Si Alexandru porunci sa sape si sa abata apa, sa nu treaca prin cetate. Si sapara sapte zile si abatura apa la uscat, peste camp. Iara intr-o noapte, pe cand cetateni faceau slujba Dumnezeilor lor, Alexandru intra pe urma apei pe dedesubtul cetati si intr-alta noapte aprinse orasul. Iara cetateni se spaimantara si deschiseram portile si navalira calareti inauntru, si-i taiara toata noaptea. Iara la ziua intra si Alexandru in cetate cu ostile, si se inchinara babiloneni lui Alexandru, strigand:
  - Milostiveste-te spre noi, Alexandre-imparate,ca ne inchinam tie, noi si cetatea noastra!   Atunci stinsera focurile si incepura babiloneni a scoate la daruri scumpe lui Alexandru. Si deschisera vistieria lui Darie-imparatul, si scoasera doua sute de poveri de galbini, si scoasera o mie de cai povodnici, ai lui Darie, si scoasera o suta de lei cu zgarde de aur si o mie de pardosi, si o suta de bidivii arapesti, care erau mai frumosi decat toti cai de pe lume, cu procovite sau toluri de matase; si scoasera o mie de bliduri de aur,si scoasera doua sute de mii de coarne de inorog ferecate cu aur si cu pietre scumpe, si o suta de potire de aur si piatra de diamant,si scoasera plasca lui Selevchie-imparatul, facuta cu ochi de sarpe, si cu margaritar, si cu pietre nestemate ; si scoasera stema lui Sihan-imparatul, scoasera masa lui Darie de safir piatra si cine sedea la dansa nu i se mai facea inima rea.

Si acolo sezu Alexandru patruzeci de zile, si se veselira macedoneni cu babiloneni. Iara Darie auzi ca a luat Alexandru Babilonul si se umplu de amar si jale multa, si striga:
  - Oh, amar mie! O, pedepsitul de mine, cum ma potriveam lui Dumnezeu din cer, iara acum nu ma pot potrivi nici unui om, ca mai-mici mei sparsera sila mea! Oh, nenorocitul de mine, cum ma bucurai in putina vreme, si mai curand sosi jalea si amarul, cum se zice: "Nu este bucurie sa nu se schimbe in jale si cel care va lua de la altul cu bucurie, alti vor lua de la el cu jale!". Mai bine sa ma fi ucis macedoneni decat sa fiu imparat cu rusine; ca multa vreme luara persi haraci de la Macedonia, iara astazi platesc cu capetele!

Si plangea Darie cu amar. Iara un boier vru sa-l mangaie si zise:
  - Asa este imparatia, ca si copaciul mare: cand cade, mare sunet face; si vantul copaciul mare il surpa si-l rupe. Si nu te scarbi, imparate, ca Alexandru batutu-ne-a pe noi, dar si noi bate-l-vom pe el, ca asa sunt ostile, si mai avem noi viteji buni intre persii nostri.
   Si sta acolo si un boier al lui Darie, anume Amvis, care-i zise:
  - Imparate,tu m-ai crescut, si mult bine mi-ai facut, iara astazi te vazui trist; si asa sa sti ca voi sa merg la Alexandru, si-mi voi da capul pentru tine astazi!
  - O, dragul meu Amvis - zise Darie - de vei face asa; moartea ta va fi mai cinstita decat viata altora,si imparatia persilor scapata va fi de tine, si pomeni-se-va numele tau pana va fi Persia!

Amvis ceru sa i se dea sabia lui Darie, si-si puse semn macedonesc; si se apropie de Alexandru; iara Alexandru era implatosat si incoifat si umbla prin mijlocul ostilor. Si Amvis scoase sabia si vru sa loveasca pe Alexandru peste ochi, si gresi de-l lovi peste coif, si-i taie coiful, si-i rase parul ca cu briciul de pe crestet, si vru sa-l loveasca si a doua oara, si nu putu, ca-l prinsera. Iara Alexandru zise:
  - Ma lovi mana macedoneasca cu sabia persieneasca, si intreba:
  - Omule, de unde esti, si al cui esti? Si cum te cheama?
   El raspunse:
  - Eu sunt sluga lui Darie-imparatul, care de mic m-a crescut si m-a miluit, si m-a boierit; il vazui trist si jalnic plangand; si mii se facu mila de jalea lui; si cutezai sa-mi dau zilele pentru el, si am venit sa te tai, si sa veselesc pe domnul meu cu moartea ta, si cu a mea; si inceputul se facu, iara Dumnezeu nu vru cum vrui eu!
  Alexandru zise:
  - O, fara de minte, Amvise! Cred ca astazi sunt mort pentru mintea ta si pentru domnul tau ; iara eu iti dau zile de la mine si te iert. Ce facusi tu n-a facut nici un om de pe pamant; si tu te du la domnul tau Darie, si sa-i spui ca pe cine il pazeste, Dumnezeu il si fereste, si nu-l poate ucide nimenea, si sa-i spui sa se inchine mie si sa-mi dea haraci si oaste pe an si sa sada in pace pe mosia lui!

Batalia_de_la_Gaugamela

Batalia de la Gaugamela


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan