Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Cucerirea Persiei

fila 1

Iara intr-o zi venira vestitori lui Alexandru si-i spusera:
  - Sa sti,imparate, ca vine Darie spre tine cu toata puterea lui, si este la apa Eufratului!
   Alexandru scrise ostile, si aflara sase mii de mii de calareti, si patru mii de mii de pedestri. Si purcese ostile inaintea lui Darie la Eufrat.

Si daca se apropie de Eufrat, Darie auzi si scrise ostile, si se aflara zece mii de mii de pedestri; si trimese Darie iscoada la Alexandru. Iara strajile lui Alexandru prinsera iscoadele lui Darie si le adusera la Alexandru. Si le zise Alexandru:
  - De nu veti spune drept, eu va voi pierde!
  Si-i intreba: Spuneti, cate osti are Darie?
  Ei spusera drept, Alexandru porunci ostilor sa faca toti focuri sara, si asa facura, si se suira iscoadele intr-un munte inalt, si vazura focuri multe fara numar; si le dete drumul de se dusera la Darie-imparatul, si asa spusera lui Darie:
  - Sa stii, imparate, ca atata oaste are Alexandru, cat nu se stie numarul si sfarsitul!
  Iara Darie se manie pe ei si le taie limbile ca au spus ostilor sa se sperie.

Darie trimese soli si carte la Alexandru:
  "Scriu tie eu, Darie, imparatul peste toti imparati, marele si tarele, si intocmai lui Dumnezeu, si luminez intocmai ca soarele pe lume, si Dumnezeul persilor, scriu tie, feciorul lui Filip. Am auzit ca ai luat Apusul, Ramul, Atena, Ierusalimul si Eghipetul, si acuma ai venit si la tara mea cu talhari tai. Sa stii, sa-mi trimeti haraciul acelor tari de la apus,si sa-ti iei iertaciune de la mine si-ti voi ierta gresala, si sa te duci la Macedonia ta, sa-ti tii mosia. Iara de nu vei face asa, voi veni la tine cu toate ostile, si nici un macedonean nu va scapa in toata lumea. Ci sa-ti treaca nebunia, si te du indarat."

Si veni solul la Alexandru; iara Alexandru ceti cartea si o rupse, si porunci sa fie spanzurati soli lui Darie. Iara macedoneni zisera:   - Nu se cade sa se spanzure soli.   Alexandru raspunse ca nu sunt trimesi la imparat, ci i-au trimes la talhar; si talhari pierd soli:
  - Vina este a lui Darie, domnul vostru.Iara soli graira:
  - Imparate, de ne vei pierde pe noi, putina paguba vei face lui Darie, si acum talhar nu esti, iara de vei rupe legea solilor, insuti talhar te vei face!
  Alexandru zise:   - Fiti iertati si va dau zile de la mine, iara de la imparatul vostru morti erati.
  Iara soli graira:
  - Imparate, sti-vom si noi ce vom grai la imparatul nostru de imparatia ta!

Alexandru cinsti soli si-i darui, si scrise carte lui Darie:
  "Eu, Alexandru-imparatul, scriu tie, Darie,imparatul persilor. Sa sti ca nu-ti multamesc la cuvintele ce mi-ai trimes, ca au fost cuvinte ca de nebun; si tu te lauzi catre mine care am luat Apusul si alte cetati, zicand ca nu voi scapa in toata lumea dinaintea ta. Dara nu sti ca macedoneni sunt pietre de diamant, si sunt iuti ca piperul; si asa sa sti ca voi stapani peste imparatia ta, cu ajutorul lui Dumnezeu; iara persi tai sunt oi, si macedoneni sunt lupi si lei neastamparati, si ei isi dau viata spre moarte, si nu se tem de moarte."

Si se dusera soli, si Darie ceti cartea, si-si chema boieri si-i intreba de sfat. Si raspunsera:
  - Imparate! Nu ti se cade tie sa te bati cu Alexandru, ca tu esti imparat mare, iara Alexandru este un crai mic; ci mana numai niste boieri, ca-l vor bate!
  Si aceasta placu lui Darie, si trimese pe Mamant-voievodul si-i zise:
  - Sa mergi sa ei oastea mea, doua sute de mii de calarasi, si doua sute de mii de pedestrasi si patru mii de etiopi; si sa mergi sa treci Eufratul si sa te bati cu acel talhar si sa cauti, de va pleca a fugi, sa nu-l lasi, ci tot sa-l gonesti pana ce-l vei prinde, si sa-laduci viu la mine cu toate ale lui.

Alexandru vazu armia lui Darie, si porunci gatirea ostenilor, si incaleca pe Ducipal, si umbla prin mijlocul ostilor si astfel grai:
  - Fratilor si vitejilor! Rugati pe Dumnezeu Savaot si fiti vrednici, ca am nadejde de la Dumnezeu ca-i vom bate curand si vor fugi indarat, ca imparatul lor nu este cu dansi, ci sunt cu niste boieri, iara voi sunteti cu imparatul vostru;si de-l vom bate, sa stiti ca voi fi imparat a toata lumea, iara de ne vor bate pe noi, nu vom scapa in toata lumea de Darie-imparatul! Ci, fratilor, mai bine sa pierim cu cinste decat sa pierim cu rusine! Sa stiti voi ca persi sunt oi, macedoneni sunt lupi, si un lup multe oi risipeste si le sfarama!
  Si facu Alexandru trei osti, si detera in trambite, si in buciume, si in surle de trei parti si se lovira ostile foarte tare, si se taiara toata ziua; iara persi incepura a da inapoi, si macedoneni a-i goni. Darie se spaimanta si pleca a fugi; iara Alexandru multi taie, si multi prinse vii, si ajunse la hotarul lui Darie; si puse Alexandru tabara lui acolo si pe cei vii ii ierta, iara pe cei morti ii ingropa ; si pierira de-ai lui Darie o suta de mii.

Batalia_de_la_Gaugamela

Batalia de la Gaugamela


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan