Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

 

Mareste text:

 

 

Lua de jos un pietroi și-l stranse în pumn, pana ce începu sa picure apa el.

– Hai, fa și tu ca mine, de ești chiar atat de voinic pe cat știi sa te lauzi spui! îl îndemna uriașul.

– Numai atat?! paru sa se mire croitorașul. Pai asta-i o joaca de copil pentru unul ca mine!

Nici nu-și termina bine vorbele ca, varandu-și mana-n buzunar, scoase de acolo bucata de branza și-o stranse-n pumn pana țașni tot zerul din ea.

– Acum, ce mai ai de zis? îl înfrunta croitorașul. Uriașul tacu încurcat, dar parca tot nu-i venea sa creada ca farama asta de om are atat de puternica. Și ca s-o mai încerce înca o data, ridica un alt pietroi din pulberea drumului și-l zvarli atat de sus, ca abia îl mai puteai zari.

– Ei, piticanie, ia sa te vad și pe tine de ce ești în stare!

– Strașnica azvarlitura, n-am ce zice, raspunse croitorașul, dar vezi ca, pana la urma, pietroiul pe care l-ai aruncat tot s-a întors pe pamant! Eu o sa zvarl unul care n-are sa se mai întoarca niciodata…

Acestea fiind zise, croitorașul scoase pasarea din buzunar și-i dadu drumul în vazduh. Bucuroasa la culme ca-și recapatase libertatea, pasarea se avanta în înaltul cerului și nu se mai întoarse.

– Ei, cum îți placu zvarlitura asta, frate?! Îl cam lua peste picior croitorașul.

– Ce sa zic, vad ca la aruncat te pricepi! recunoscu uriașul. Da, vorba este: de altele ești bun? Sa cari în spinare o povara mai ca lumea ai putea? Ori te dor șalele?

Îl duse pe croitoraș la un stejar falnic, care zacea doborat la pamant, și-i zise:

– Ia sa te vad! De ești chiar atat de voinic pe cat spui, ajuta-ma sa scot copacul asta din padure!

– Da cum sa nu, bucuros! raspunse croitorașul. Hai, treci de ia în spinare tulpina cu partea dinspre radacina, iar eu o sa duc coroana, ca doar cracile și frunzișul sunt partea cea mai grea.

Uriașul își salta tulpina pe umar, iar croitorașul odata sari pe-o creanga. Și cum matahala nu mai putea sa-și întoarca capul, trebui sa care-n spate tot copacul. Ba-l mai cara și pe croitoraș pe deasupra!

Croitorașul ședea liniștit pe creanga lui și fluiera plin de voioșie, ca și cand ar fi fost o joaca pentru el sa duca-n spinare asemenea greutate. Uriașul cara copacul o bucata buna de drum, dar la un moment dat simți ca-l lasa puterile și zise:

– Oprește, ca nu mai pot! Prea e greu! Trebuie sa-l dau jos din spinare, ca m-a deșelat…

Croitorașul sari sprinten de pe creanga și, apucand trunchiul cu amandoua mainile, de parca l-ar fi carat tot timpul pana atunci, începu sa-și rada de bietul uriaș:

– Poftim, ditamai matahala și nu e în stare sa duca-n spate un fleac de copac ca asta!

Mersera ei ce mai mersera împreuna și se nimerira sa ajunga-n fața unui cireș. Uriașul apuca numaidecat crengile de sus, încarcate cu cireșe parguite și, aplecand trunchiul pomului pana-n dreptul voinicului nostru, îl îndemna sa-l prinda în mana, ca sa poata culege cireșe cat i-o fi voia.

Dar vezi ca voinicul nostru era prea slabuț ca sa poata ține pomul, și cand uriașul îl lasa din mana, cireșul își ridica deodata crengile, saltandu-l în aer și pe croitoraș.

Mult nu trecu însa și se pomeni iar pe pamant, viu și nevatamat. Va închipuiți dumneavoastra ca acum fu randul uriașului sa-l ia în zeflemea!

– Cum vine asta, voinicosule, n-ai nici macar atata putere sa ții locului niște crengi atat de subțirele?

– Ia auzi-l ce vorbește! Pai, putere am cata poftești! se grabi croitorașul sa raspunda. Ce, asta ar putea sa fie un lucru anevoie pentru unul care a doborat șapte dintr-o lovitura? Da vorba e c-am sarit peste pom din cu totul alta pricina… Auzii prin tufișurile alea niște vanatori care tot slobozeau focuri de pușca și am fost curios sa vad și eu ce este. Sari și tu ca mine, daca poți!

Uriașul își facu vant, dar, oricat se cazni, nu fu în stare sa sara peste pom, ci ramase agațat cu picioroarele printre ramuri. Astfel, se întampla ca și de data asta sa se arate mai dibaci croitorașul. Atunci uriașul încerca altceva:

– De ești atat de voinic pe cat spui, atunci hai cu mine în peștera uriașilor, sa stai acolo peste noapte.

Croitorașul se învoi bucuros și-l urma. Intrara ei în peștera și numai ce dadura cu ochii de o mulțime de uriași care stateau roata-n jurul unui foc. Fiecare matahala ținea în mana cate-o oaie fripta și se înfrupta din ea. Croitorașul cata cu atenție împrejur și-și spuse în sinea lui: „Oricum, aici tot te miști mai în voie decat în chichineața aia de atelier!”

Uriașul îl duse în dreptul unui pat și-l îmbie sa se culce în el și sa doarma cat i-o fi voia. Dar vezi ca patul asta era prea mare pentru croitorașul nostru, așa ca nu se culca în el, ca toți uriașii, ci se ghemui într-un colțișor. Pe la miezul nopții, socotind ca voinicul doarme dus, uriașul se scula fara sa faca pic de zgomot și, apucand un drug mare de fier, izbi în pat cu atata putere, ca-l sfarama-n doua.

„De-acuș, s-a zis cu lacusta asta afurisita!” se bucura uriașul, în sinea lui.

A doua zi, în zori, uriașii o pornira-n padure și nici nu-l luara în seama pe croitoraș. Uitasera cu totul de dansul. Cand colo, ce sa vezi: croitorașul pașea pe urmele lor, voios nevoie mare. Tare se mai înspaimantara uriașii atunci cand îl vazura și, temandu-se sa nu cumva sa se înfurie pe ei și sa-i faca pe toți chisalița, o luara la goana de le sfaraiau calcaiele, nu alta.

Croitorașul își vazu de drum spre alte meleaguri și, drept sa va spun, nasul lui cel ascuțit se dovedi calauza strașnica!

Dupa ce colinda el prin fel și fel de locuri, într-o zi se întampla sa ajunga în curtea unui palat mare. Și cum se simțea tare ostenit, se întinse pe iarba și adormi de îndata.

În timp ce dormea, oamenii de pe acolo se adunara-n jurul lui, sa-l vada mai de aproape, și ramasera cu gura cascata cand bagara de seama ca pe braul cu care era încins flacaul statea scris: „Șapte dintr-o lovitura!”

– Vai de zilele noastre, începura ei a se vaicari, da ce-o fi cautand pe la noi viteazul asta, ca doar e vreme de pace! Trebuie ca e vreo capetenie de oști…

Și oamenii alergara de îndata sa-l vesteasca pe împarat și-și dadura cu parerea ca un asemenea voinic le-ar fi de mare trebuința de s-ar porni vreun razboi. Și ca, în nici un caz, n-ar trebui sa fie lasat sa plece.

Împaratul socoti ca sfatul norodului e cum nu se poate mai bun și trimise pe unul din sfetnicii sai de încredere la croitoraș, sa stea pe-ndelete de vorba și sa afle de nu cumva acesta se învoiește sa se bage lefegiu în oastea împarației.

Dar cum voinicul nostru înca mai dormea, curteanul aștepta pana ce-l vazu ca se trezește. Și-n timp ce croitorașul își dezmorțea madularele și se freca la ochi, curteanul îi și spuse despre ce era vorba.

– Pai, pentru asta am și venit aici! zise croitorașul. Sunt gata sa-mi pun paloșul în slujba împaratului!

Voinicul nostru se bucura de mare cinstire și împaratul avu grija sa-i dea în dar o minunație de casa cum nu ravneau mulți dregatori, dintre cei mai aleși. Vezi însa ca celelalte capetenii începura sa-l pizmuiasca pe voinic și-ar fi vrut sa-l știe plecat peste mari și țari.

– Cum o scoatem la capat cu asta, se întrebara ei, daca ne-om lua cumva la harța cu dansul?! Ca de s-o napusti asupra noastra, cum îi e obiceiul, șapte dintr-o lovitura doboara…

Mai vorbira ei ce mai vorbira, și pana la urma se hotarara sa mearga cu toții la împarat și sa-i ceara sa le dea drumul din oștire.

– Nu ne simțim în stare, maria-ta, sa luptam cot la cot cu unul ca el, care doboara șapte dintr-o lovitura! se plansera ei stapanului lor.

<<
>>

 


Magazinul povestilor

Basme, softuri educationale, povesti, legende, mituri, poezii, carti audio, ce pot fi cumparate din librariile online. Povestile si basmele  sunt sub forma de carti sau sub format digital: pdf, epub, si altele pentru dispozitive electronice. Transportul este gratuit in functie de librarie si suma minima.Ciubotelele ogarului.mp3

poveste audio - gratuit

De unde avea Iepurele doi galbeni, nici eu nu stiu! Dar povestea spune ca, intr-o toamna, el pornise spre un iarmaroc vestit. De mult se gindea Iepurele ca i-ar sta bine cu o palarie alba ca pana de paun si cu o scurteica verde, dar nu pentru asta se grabea el spre iarmaroc, ci ca sa-si cumpere ceva pentru incaltat, ca era descult.

Bunicul si nepotul.mp3

poveste audio, mp3 - gratuit

A fost odata un batran impovarat de ani. Si de batran ce era, privirea  i  se tulburase, auzul ii slabise si-i tremurau genunchii   la orice  miscare. Cand sedea la masa sa manance, abia mai putea  sa tina lingura  in  mana: varsa ciorba pe masa, iar uneori  ii  scapau chiar bucaturile  din  gura....

Magazine online

O plimbare placuta si interesanta. Vezi ultimele noutati din librarii, asigurari, cosmetice, electronice, sport, flori, vehicule, bijuterii ... Vezi ca se pot face cumparaturi si altfel, au avantajul ca trimit produsul acasa, iar daca nu-ti place il poti returna.

Ciocarlie

Gratuit asculta povestea

... A fost odată un împărat și o împărăteasă, puternici și bogați, și aveau un palat de aur pe care-l aprindea în fiecare zi senină soarele, încât de departe părea că a mai apărut un soare și pe pământ. ...

Greuceanu.mp3

Gratuit asculta povestea audio.

A fost odată ca niciodată etc.
    A fost un împărat şi se numea împăratul Roşu. El era foarte mâhnit că, în zilele lui, nişte zmei furaseră soarele şi luna de pe cer.

Vizita.mp3

Gratuit asculta schita in format audio.

M-am dus la Sf. Ion să fac o vizită doamnei Maria Popescu, o veche prietenă, ca s-o felicit pentru onomastica unicului său fiu, Ionel Popescu, un copilaş foarte drăguţ de vreo opt anişori. N-am voit să merg cu mâna goală şi i-am dus băieţelului o minge foarte mare de cauciuc şi foarte elastică.

Stejarul din Borzesti.mp3

Povestire istorică de Nicolae Gane, în format audio: de ascultat gratuit.

... Si ambele taberi, înarmate până-n dinţi cu puşti de soc, cu săbii de sindilă, cu suliţi de trestii, se băteau amarnic între ele, de clocoteau văile Trotusului si se spăriau toti graurii din tufărişuri. Iar comandanţii, călări pe fugari aprigi de nuiele, alergau când la aripa dreapta, când la aripa stânga a oştirilor înşirate, şi-şi îmbărbătau soldaţii la luptă.

Fat-frumos din tei.mp3

- audio gratuit -

Părul lui i-atinge părul 
Si atunci c-obrazul ros
Ea apleacă gene lunge 
Peste ochii cuviosi.


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....