Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  SPARTACUS

de Rafaello Giovagnoli

- fragment -CAPITOLUL II

SPARTACUS IN ARENĂ

- continuarea filei 1 -

— Da, recunosc, a fost un act de curaj. Am admirat întotdeauna curajul şi i-am iubit pe viteji, şi numai de dragul curajului pe care 1-a dovedit acest tînăr n-am vrut să mă răzbun pentru jignirile ce mi le-a adus şi am trecut cu vederea injuriile şi ocările lui. Ştii însă, Catilina, ce consecinţe vor avea atitudinea şi cuvintele acestui tînăr ?

— Ce consecinţe ? îl iscodi Sergius Catilina, cu privirea curioasă şi cercetătoare aţintită asupra norocosului dic­tator.

— De aci înainte — îl lămuri Sylla — cine va  reuşi să pună mîna pe putere în republică, nu va mai renunţa la ea de bună voie.

Catilina chibzui o clipă, cu capul plecat; Apoi, ridicînd privirea, întrebă cu vioiciune :

— Oare crezi că se va mai găsi cineva care să poată sau care să vrea să ia puterea supremă ?

— Bine, bine — spuse Sylla, surîzmd ironie. Şi arătînd cu un gest spre rîndurile de bănci ale amfiteatrului arhiplin de oameni, adăugă : Iată mulţimea de sclavi. S-or găsi şi stăpîni !

Convorbirea aceasta se desfăşurase în mijlocul nesfîrsitelor ropote de aplauze ale mulţimii, care urmărise palpitînd lupta scurtă şi sîngeroasă dintre lacveatori şi secutori, luptă ce se încheiase cu şapte lacveatori şi cinci secutori morţi. Răniţi şi într-o stare jalnică, cei şase supravieţuitori se înapoiau acum la carcere însoţiţi de aplauzele frenetice ale poporului.

Pentru biblioteca ta

Spartacus

Transport gratuit prin curierat.

Citat:

"Cărţile ne sunt prieteni statornici...Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt si urne pline de amintiri."

In timp ce lorarii tîrau afară din arenă cele douăsprezece cadavre şi ştergeau urmele de sînge, Valeria Mesalina, care din cînd în cînd aruncase cîte o privire spre Sylla, se ridică de la locul ei, nu prea depărtat de al lui, şi, apropiindu-se pe la spate de dictator, îi smulse un fir de lînă din hlamidă. Surprins, Sylla întoarse capul, măsurînd-o cu ochii lui scînteietori de fiară. Valeria îl atinse uşor în treacăt şi, cu zîmbet fermecător, îi spuse :

—Nu interpreta greşit gestul meu, o. Sylla ! Am luat acest fir ca să mă împărtăşesc şi eu din norocul tău !

După ce se înclină respectuos, ducînd mîna la buze potrivit obiceiului, Valeria se întoarse la locul ei. Sylla, măgulit de cuvintele-i amabile, îi răspunse cu o plecăciune curtenitoare şi cu o privire lungă, străduindu-se să dea ochilor săi o expresie blîndă.

— Cine este ? îl întrebă Sylla pe Dolabella.

— Valeria — răspunse acesta — fiica lui Mesala.

— A! exclamă Sylla. Sora lui Quintus Hortensius ?

— Da, chiar ea.

Şi Sylla întoarse din nou capul spre Valeria, care-l privea cu ochi de îndrăgostită.

Hortensius, fratele Valeriei, se ridică de la locul său, îndreptîndu-se spre cel ocupat de Marcus Crassus, un patrician foarte bogat, a cărui zgîrcenie şi ambiţie erau vestite şi care, în ciuda naturii lor contradictorii, se îmbinau la el în mod armonios.

Nu departe de Marcus Crassus şedea o tînără de o rară frumuseţe. După croiala veşmintelor, se vedea că Eutibida — acesta fiind numele tinerei — era originară din Grecia Înaltă, zveltă şi mlădioasă, avea o talie atît de delicată, încît ai fi putut s-o cuprinzi între degetele celor două mîini. Capul său era fermecător : pielea albă ca alabastrul, uşor îmbujorată în obraji ; o frunte splendidă, încadrată de un păr roşcat, frumos inelat; ochi mari şi alungiţi ca nişte migdale, cu pupilele de culoarea mării şi cu scînteieri care exercitau o atracţie irezistibilă şi stîrneau patimi. Expresia de impertinenţă a chipului era accentuată de nasul ei mic, frumos conturat şi puţin în vînt.

In clipa cînd Hortensius ajunse lîngă el, Marcus Crassus era cu totul pierdut în contemplarea acestui chip fermecător. Eutibida tocmai căsca plictisită cu toată gura ei micuţă, în timp ce cu mîna dreaptă mîngîia steaua de safir ce-i atîrna pe piept.

Crassus avea treizeci şi doi de ani. Era de statură relativ înaltă, de constituţie robustă, dar predispus,la obezitate. Avea o ceafă groasă ca de taur, pe care era aşezat un cap destul de mare, dar proporţionat cu corpul. Faţa lui, de un arămiu gălbui, era totuşi cam uscăţivă. Avea trăsături bărbăteşti, tipic romane : nasul acvilin, bărbia foarte proeminentă. Ochii lui cenuşii-gălbui cînd străluceau cu o extraordinară vioiciune, cînd deveneau ficşi şi incolori, de parcă s-ar fi stins. Originea-i nobilă, remarcabilul talent oratoric, bogăţia imensă, precum şi purtarea lui prietenoasă şi plină de tact îi asiguraseră nu numai popularitate, ci şi glorie şi influenţă. încă înainte de data de la care porneşte povestirea noastră, Crassus luptase în repetate rînduri, vitejeşte, de partea lui Sylla, în războaiele civile, şi ocupase diferite demnităţi în stat.

Pentru biblioteca ta

Spartacus

Transport gratuit prin curierat.

Citat:

"Cărţile ne sunt prieteni statornici...Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt si urne pline de amintiri."

Hortensius îl trezi din visare :

— Bună ziua, Marcus Crassus ! Precum văd, eşti adîncit în contemplarea stelelor.

— Pe Hercule, ai ghicit ! mărturisi Crassus. Această...

— Care?

— Grecoaica asta frumoasă... uite-o colo, cu două rînduri mai sus...

— A ! O văd... E Eutibida.

— Eutibida ? Ce înseamnă asta, ce vrei să spui cu asta ?

— E numele ei... E într-adevăr grecoaică... şi curtezană, răspunse Hortensius, aşezîndu-se lîngă Crassus.

— Curtezană ? !... Seamănă mai curînd a zeiţă !... O adevărată Venera... Jur pe Hercule că nici nu pot să-mi închipui o întruchipare mai perfectă a frumuseţii ! Dar unde locuieşte ?

Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.


Warning: include(../park/lib300.js) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home2/mybunico/public_html/Spartacus/c2f2.php on line 89

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../park/lib300.js' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home2/mybunico/public_html/Spartacus/c2f2.php on line 89


Warning: include(../park/lib300.js) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home2/mybunico/public_html/Spartacus/c2f2.php on line 90

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../park/lib300.js' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home2/mybunico/public_html/Spartacus/c2f2.php on line 90

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....